ERDON Helyi hírek

2017.11.20. 11:06

Európai Néppárti (EPP) magyar nők fóruma zajlott Nagyváradon

November 17-18-án az RMDSZ Nőszervezet koordinálásában Váradon tartották első közös fórumukat a Kárpát-medencei néppárti magyar politikai nőalakulatok. Az első nap jelen volt Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyi államtitkár, a Fidesz alelnöke is.

November 17-18-án az RMDSZ Nőszervezet koordinálásában Váradon tartották első közös fórumukat a Kárpát-medencei néppárti magyar politikai nőalakulatok. Az első nap jelen volt Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyi államtitkár, a Fidesz alelnöke is.

Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke azt nyilatkozta: kiindulva abból, hogy a Kárpát-medencében élő magyar közösség gyakorlatilag olyan geopolitikai feltételek közt létezik, amelyek szinte magától érthetően szükségessé teszik az együtt gondolkodást és az együttműködést, illetve alapul véve azt, hogy stratégiai célkitűzésük a nemzetben gondolkodás, valamint mindemellé hozzátéve, hogy az Európai Néppárt (EPP) Nőszervezetének alelnöki minőségében Csehország, Magyarország, Szlovákia és Románia néppárti politikai alakulatai tartoznak hozzá abban az értelemben, hogy a tevékenységüket támogatnia kell, kezdeményezte ezt a Kárpát-medencei találkozót. Szerinte szükség van párbeszédre, együtt gondolkodásra, és ennek mentén egy közös jövő építésére, ezért úgy gondolta, hogy az első fórum mindenképpen a Néppárt magyar tagpártjainak nőszervezeteinek tanácskozásáról kell szóljon. Ily módon Nagyváradra hívta a Fidesz Nőtagozatát, a KNDP nőképviseletét (ennek a pártnak nincs nőszervezete), a KMKSZ nőképviseletét, az MKP Erős Nők Polgári Társulását és a VMSZ Női Fórumát. „Az aláírt együttműködési megállapodással egy olyan keretet szerkesztünk, melyre építeni lehet a következő időszakban a kapcsolatunkat”- nyomatékosította. Hozzátette: különféle kérdésköröket próbálnak átbeszélni (mint például az anyanyelvhasználat, a nők elleni erőszak jelensége, a kisebbségvédelem, a migráció hatásai a társadalomra), és megnézni, hogy a különböző közösségek, nőszervezetek, pártok miként vélekednek ezekkel kapcsolatban, hogyan próbálnak megoldásokat keresni, milyen stratégiákat próbálnak kidolgozni, valamint természetesen arról is párbeszédet folytatnak, miképpen lehet növelni a nők arányát a döntéshozatalban.

Rónaszékiné Keresztes Mónika, a Fidesz Nőtagozatának vezetője és a kormánypárt budapesti alelnöke azt mondta: először jár Nagyváradon, és egy olyan szervezésnek a részesévé vált, ami talán még nem volt, hiszen tudomása szerint a nőket ilyen szinten, egy közös, mély beszélgetésre ezidáig még senki se invitálta. Hangsúlyozta: az a pozitív üzenete azt itt élő magyarok számára is, hogy ha mi magyar jövőt szeretnénk a saját gyermekeinknek, és az elkövetkezendő generációknak ezt egy keresztény Európában megteremteni, átörökíteni, akkor elsősorban az ehhez kapcsolódó értékeinket kell nagyon komolyan megerősíteni, elmélyíteni és megvédeni, hiszen „az ördög Brüsszelben se alszik”. Ezt látja át az anyaország, és ezért küzdenek nem csak Magyarországért, a magyar életek jobbulásáért, hanem az összmagyarságért is.

Gigászi küzdelem

Ezért „vív gigászi és heroikus küzdelmet Orbán Viktor”, és szól erről a Fidesz politikája, mely most már Európa lelkiismeretévé vált. Hozzátette: szerencsére egyre inkább felébrednek más nemzetek is, és érzik azt, hogy Európa gazdag ugyan, de gyenge az immunrendszere. Ezért fontos a Kárpát-medencei országok összefogása, és ebben tudnak a nők „lelki kohéziót fonni a nagypolitika köré”, mindenki a saját területén a szaktudásával, az erejével, és főleg a szeretetével. Ebben az esetben ugyanis az érzelmi vonalat is nagyon komolyan kell venni, a keresztény kultúrát és a gyermekek iránti szeretetet, akik nélkül nincs jövő és megmaradás. „Ezért kellenek bátor férfiak és erős nők, van szükség minél több megszületendő magyar gyerekre. Ha Orbán Viktor megnyeri a 2018-as választásokat- mely egyébként a Családok éve lesz-, és továbbra is húzóneve tud maradni Európának, akkor kijelenthettem, hogy Magyarország továbbra is háttértámasza lesz az összmagyarságnak, és soha többé nem következhet be az az elhatárolódás, ami megtörtént 2004. december 5-én.”- hangoztatta az amúgy hétgyermekes családanya.

A KDNP-s dr. Juhász Hajnalka nemzetközi jogász, az Igazságügyi Minisztérium politikai főtanácsadója arról beszélt: az együttműködést azzal a szellemiséggel indítják, hogy egy olyan magyar- magyar párbeszéd, illetve az ő tekintetükben egy olyan női magyar- magyar párbeszéd kezdődjön, mely egy olyan értéket képvisel, amely egyaránt jelent tapasztalatcserét és támogatást, amit egymásnak nyújthatnak. Ebben kell egyesülnie a különböző szakterületeken szerzett, női vezetői pozícióból fakadó tudástőkének, melyet megosztanak egymással, és aminek legszebb szimbolikus eleme az identitásunk, mely összeköt bennünket. „A KDNP képviseletében én azt gondolom, hogy erősítvén a keresztény értékeket és a nők iránti tiszteletet, maximálisan támogatnunk kell ezt a kezdeményezést, és igyekszünk ebben nagyon aktív partnerek lenni”- fogalmazott.

Köldökzsinór-program

Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet: a Fidesz- kormány jövő januártól a magyarság tudatot erősítő Köldökzsinór-program keretében kiterjeszti az egyszeri anyasági támogatást a külhoni magyarságra is. Ez azt jelenti, hogy 2018. január 1-je után mintegy 64 ezer forintos egyszeri támogatást kaphatnak az érintettek, ha a gyermeket anyakönyveztetik, illetve a magyarigazolvány is jogosító okmány lesz. Technikainak tűnő, de nagyon fontos dolog, hogy a baba megszületése után fél éven belül kell igényelni a támogatást, vagyis ergo ugyan január 1-jét követően vezetik be, de a 2017. július 1-je után született gyermekek után lehet ezt igényelni a konzulátusoknál. A másik lehetősége pedig ezen programnak a babakötvény, melyben fantázia van hosszú távon is, hiszen arról szól, hogy nyitnak egy számlát minden magyar gyermeknek Magyarországon, melyen elhelyeznek egy 42.500 forint értékű kezdőösszeget, mely számlán a szülők is gyűjthetnek megtakarításokat, de nem nyúlhatnak hozzá a pénzhez 18 éves korig.

Előadások

A nyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével Pásztor Sándor megyei tanácselnök és Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke. Novák Katalin a családközpontú társadalomról és Magyarország kormányának családpolitikájáról tartott előadást, Csép Andrea RMDSZ-es parlamenti képviselő a NEEEM Mozgalomról, illetve a nők elleni erőszak jelenségéről és felszámolásának szükségességéről, dr. Juhász Hajnalka az anyanyelven történő oktatás ukrajnai korlátairól, Rónaszékiné Keresztes Mónika védelmi eszközökről az erőltetett migráció nőket és gyermekeket érintő káros következményeivel szemben, Bálint Margit, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke pedig a Minority SafePackről tartott ismertetőt. Érdekességként megjegyzendő, hogy a fideszes vendégek jóvoltából mindenki ajándékba kapta Andreas von Rétyinek George Soros: A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége című, magyarra lefordított könyvét.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!