ERDON Helyi hírek

2017.07.03. 14:25

Nők, fenntartható fejlődés és külügyi témák

Hétfő délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában tartott sajtótájékoztatóján a parlament tavaszi ülésszakában kifejtett tevékenységét értékelte Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Szövetségi Képviselők Tanácsának és az RMDSZ Nőszervezetnek az elnöke.

Hétfő délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában tartott sajtótájékoztatóján a parlament tavaszi ülésszakában kifejtett tevékenységét értékelte Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Szövetségi Képviselők Tanácsának és az RMDSZ Nőszervezetnek az elnöke.

Megköszönve a tavaly decemberi parlamenti választáson kapott bizalmat, többfajta minőségében értékelte az elmúlt félévi tevékenységét Biró Rozália: mint képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az Európai Néppárt Nőszervezetének egyik alelnöke, az RMDSZ Nőszervezet vezetője és az SZKT elnöke. A külügyi testület elnökeként öt célt tűzött ki maga elé: a bizottság munkájának hatékonyabbá tételét a törvénykezési folyamatokban; megfelelő partneri viszonyt a külügyminisztériummal; aktív párbeszédet az Európai Unióval, a NATO-val és egyéb nemzetközi szervezetekkel, intézményekkel; a bi- és multilaterális együttműködés fejlesztését a nagykövetségekkel, valamint a testület munkájának sokszínűbbé tételét.

A felsoroltak megvalósítása érdekében többek közt négyszer találkozott Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel, és egyéb olyan megbeszéléseket is folytatott az elmúlt hónapokban, melyek fontosak voltak Románia külpolitikája szempontjából. Például olyan konferencián vett részt, melynek témája az Európai Uniónak a Brexit utáni helyzete volt, egy másik pedig a popularizmusról és a nacionalizmusról szólt. Olyan kerekasztal-beszélgetésen volt jelen, melynek tárgyát Románia majdani uniós soros elnöksége képezte, bekapcsolódott egy UNICEF-tanácskozásba a gyermekek jogainak védelméről, kiállt a nemek közötti (esély)egyenlőségért, fellépett a nőkkel szembeni, illetve a családon belüli elleni erőszak felszámolása érdekében, fogadta az Országos Szakszervezeti Tömb vezetőit, és arra törekedett, hogy valós párbeszéd alakuljon ki más nemzeti parlamentek hasonló szakbizottságaival. Ugyanakkor igyekezett felhívni a külföldiek figyelmét Bihar megye erősségeire, fejlesztette a kapcsolatot a civil és szakmai szervezetekkel. Ott volt Budapesten az Interparlamentáris Unió gyűlésén, Máltán egy EU-s közös biztonságpolitikai megbeszélésen, Minszkben pedig a Közép-Kelet Európai Kezdeményezés fórumán.

A külügyi szakbizottság keretében a fenntartható fejlődéssel foglalkozó altestületet állított fel, kezdeményezője volt egy, a nőkkel szembeni, illetve a családon belüli erőszak felszámolásáról szóló rendezvénynek, és munkacsoportot hívott életre, mely az isztambuli egyezmény gyakorlatba ültetését követi nyomon.

Egyéb tevékenységek

RMDSZ-es parlamenti képviselőként 12 törvényjavaslatot nyújtott be, 2 politikai nyilatkozatot tett, és 4 interpellációval élt. Képviselői fogadóirodákat avatott Szalárdon és Élesden, és ötletgazdája volt a Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesülete megalapításának, melynek eddig két jelentősebb rendezvénye volt: egy konferencia a hozzáadott értékről és egy továbbképzés nőknek. Emellett, mint az 53 tagszervezetet tömörítő Európai Néppárt Nőszervezetének egyik alelnöke, koordinálta a Romániában, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában működő 7 tagszervezet munkáját. Sikeresen vezeti az RMDSZ Nőszervezetét, mely például el sikerült érnie azt, hogy a tavalyi önkormányzati és parlamenti választások eredményeként növekedett az RMDSZ-es nők száma a különböző szintű döntéshozó testületekben.

Végül, de nem utolsósorban, mint az SZKT elnöke tagja volt az RMDSZ-küldöttségnek, mely találkozott Klaus Iohannis államfővel, irányította a zilahi kongresszus munkálatait, és részese volt az RMDSZ stratégiai döntései meghozatalának.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!