ERDON Helyi hírek

2017.04.19. 08:51

A Törzsasztalnál Csuhai István

Április 13-án, csütörtökön este Csuhai István irodalomkritikus, szerkesztő volt a Várad folyóirat Törzsasztal sorozatának vendége a Teleki utcai Illyés Gyula könyvesboltban.

Április 13-án, csütörtökön este Csuhai István irodalomkritikus, szerkesztő volt a Várad folyóirat Törzsasztal sorozatának vendége a Teleki utcai Illyés Gyula könyvesboltban.

Csuhai István irodalomkritikussal, szerkesztővel, Kőrössi P. József író, könyvkiadó beszélgetett. Csuhai István elmesélte, hogyan került a szegedi egyetemre, ahol a Harmadkor egyetemi lapnál tevékenykedett. Így került személyes kapcsolatba számos irodalmárral, és ez a kapcsolati tőke egész további életpályája során fontos szerepet játszott. Szegedről Pécsre került, ahol Szederkényi Ervin hívta az akkor általa főszerkesztett Jelenkorhoz Csuhai Istvánt. A Jelenkor folyóiratról is több érdekességet megtudtunk, például azt, hogy Szederkényi Ervin betegsége, illetve halála után politikai okokból nem engedték főszerkesztőnek kinevezni Csordás Gábort, így névleg más volt a főszerkesztő, de a lapot lényegében ketten, ő és Csordás Gábor szerkesztették. Miután csordás Gábor otthagyta a lapot, Csuhai István lett a Jelenkor főszerkesztője, ami, mint bevallotta, nagy nyomást jelentett számára, hiszen harminc éves sem volt még ekkor. Csuhai István a Jelenkortól 1999-ben távozott, egy évet Londonban töltött, majd 2000-től Budapestre költözött, ahol az Élet és irodalom versrovatát szerkeszti.

 Sérülékeny irodalom

A beszélgetés során a kortárs irodalomról szólva Csuhai István elmondta: „a kortárs irodalom efemer, sérülékeny valami”, ennek is tudható be az, hogy „akiket a legnagyobb piedesztálra emelünk, azok harminc év múlva talán sehol sem lesznek, és akik most szélárnyékban alkotnak, róluk ötven év múlva kiderül, hogy ők voltak a legnagyobbak”. A későbbiekben kifejtette, hogy Magyarországon a próza mindig is fontosabb volt a költészetnél, és újabban az is rontja a helyzetet, hogy megszűnt egy sor irodalmi folyóirat, amelyeknek segítségével nyomon lehetett követni a kortárs versirodalmat. Kőrössi P. József kérdésére válaszolva elmondta, hogy a költészettel irodalmi sikert elérni nem lehet. „Most nem az irodalom az, ami az emberek figyelmét felkelti. Ma bebizonyíthatod és leírhatod feketén-fehéren a világ legnagyobb disznóságát, nincs semmilyen hatása” - fogalmazott Csuhai István. Az est során szó esett a magyarországi politikai helyzetről is, melyről a vendég elmondta: „2010 óta nincs politika Magyarországon, tehát nincsenek viták, nincsenek eszmei csatározások, van azonban egy olyan társaság, amelyik ipari módszerekkel dolgozik azon, hogy az ország vagyonát kiszipolyozza.” Az est során Csuhai István felolvasta egy Weöres Sándor emlékét idéző visszaemlékezését.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!