ERDON Helyi hírek

2015.12.09. 12:19

A többletadóról rendeztek fórumot Újvároson

Hétfő délután a nagyvárad-újvárosi RMDSZ-székházban a nem vagy nem megfelelően karbantartott ingatlanok tervezett többletadójáról szerveztek fórumot. Ritli László Csongor a város RMDSZ-es frakcióvezetője ismertette a részleteket, aggályainak adva hangot.

Hétfő délután a nagyvárad-újvárosi RMDSZ-székházban a nem vagy nem megfelelően karbantartott ingatlanok tervezett többletadójáról szerveztek fórumot. Ritli László Csongor a város RMDSZ-es frakcióvezetője ismertette a részleteket, aggályainak adva hangot.

A Főépítészeti Hivatal október 27-én posztolta az intézmény honlapján (www.oradea.ro) a nem vagy nem megfelelően karbantartott ingatlanok többletadójáról szóló tervezetet, a benne található kritériumokról pedig várhatóan mai közgyűlésén szavaz a Helyi Tanács. Az új adótörvénykönyv ugyanis bővítette a helyhatóságok hatásköreit, így egy-egy önkormányzat opcióként úgy határozhat, hogy fokozatosan alkalmazott adóemelést vezet be a gondozatlan ingatlanok és telkek esetében. Eddig ugyanis csak annyit tehetett, hogy az építkezésfelügyelettel együttműködve felszólításokat küldött, vagy megbírságolta az érintett tulajdonosokat, Váradon például az idén eddig közel 1300 telektulajdonosnak és több mint 250 ingatlantulajdonosnak küldtek ezirányú felszólításokat, vagy büntették meg őket.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal úgy döntött: csak az elhanyagolt ingatlanok esetében él a 100 százalékos fokozatos adóemelés lehetőségével, mivel a telkek túl gyakran cserélnek gazdát, illetve könnyebben lehet rendbe tenni ezeket. A jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozatot kiegészítő előterjesztés szerint az adóemelés a történelmi városközpontban, az úgynevezett védett övezetekben, a főútvonalak mentén és az ipari telephelyeken lévő gondozatlan épületekre vonatkozna. Egy szakemberekből álló bizottság felmérné az érintett épületek állagát (az értékelésnél három fő kritériumot, vagyis a külső kinézetet, a strukturális állapotot és a kerítést figyeli, illetve utóbbit a tömbházaknál nem), és pontoz, melynek alapján kiváló, illetve nagyon jó, jó, valamint nem kielégítő „jegyeket” ad, azok a tulajdonosok pedig, akik a legutóbbi minősítést érdemlik, jövőre dupla ingatlanadót kellene fizessenek.

Ugyanakkor pedig, ha gondozzák a (műemlék)ingatlanjaikat, az érintettek adómentességet élveznének a történelmi városközpontban, illetve az úgynevezett védett övezetben lakók is.

Két alaphelyzet

Tulajdonképpen két alaphelyzet létezik: valakik az önkormányzat által bevezetett éves ingatlanfelújítási program keretében, a Főépítészeti Hivatal és Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság jóváhagyásával, illetve véleményezésével korszerűsítették az ingatlanjaikat, vagy pedig még 2011 előtt, mielőtt még beindult volna ez a program, és az ingatlanjaik ezért jó műszaki állapotban vannak. Az adóalanyoknak az erről szóló megállapítási jegyzéket egy kérvénnyel kommunikálniuk kellene az önkormányzatnak minden esztendőben, ugyanis a helyi adókat és illetékeket évente állapítják meg. Kivételt képeznek ezen folyamodványletevés alól azok, akik az említett program keretében kivitelezési szerződést kötöttek az Ingatlankezelő Igazgatósággal (AIO), illetve azok az esetek, amikor a műemléképület renoválása folyamatban van.

Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezető a fórumon kételyének adott hangot annak kapcsán, hogy a tervezett többletadó egészen biztosan alkalmas lesz-e arra, hogy az ingatlanok tulajdonosait arra késztesse vagy kényszerítse, hogy helyrehozzák, illetve rendbe tegyék az épületeiket? Azt is felvette: hogyan lehet garantálni azt, hogy a tulajdonosokat időben értesítsék, felszólítsák azzal kapcsolatban, hogy a következő évben többletadót kell fizessenek?

Időben értesítsék

Az RMDSZ álláspontja szerint 2016-ra vonatkozóan a felsoroltakra nincs semmi esély, ezért valószínűleg nem is kéne alkalmazni a többletadót, az idő ugyanis nem elegendő az ingatlanok felmérésére, a tulajdonosok konzultációja és arra sem, hogy a tulajdonosok bármit tegyenek a pluszadó elkerülése érdekében. Azt javasolta: a többletadó alkalmazása előtt legalább hat hónappal tudassák a tulajdonosokkal, hogy az ingatlanjaik felmérése után milyen következtetésre jutott az önkormányzat, illetve közöljék velük azt is, hogy konkrétan mit kell tenniük azért, hogy az ominózus adóemelést elkerüljék. Amennyiben pedig a követelményeket nem teljesítik, akkor a következő év január 1-től kelljen többletadót fizetniük.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!