ERDON Helyi hírek

2015.07.31. 11:45

A PMN-en döbörögnek át a rock katonái

A magyar heavy metal legsikeresebb katonáinak, az Ossian meneteléséhez a PMN hetében többen is csatlakoznak: a jól ismert rock-számokat meghökkentő párosításban előadó Budapest Voices, a történelmünk jeles eseményeit rockban felidéző Historica és a gyilkosan társadalomkritikus PASO.

A magyar heavy metal legsikeresebb katonáinak, az Ossian meneteléséhez a PMN hetében többen is csatlakoznak: a jól ismert rock-számokat meghökkentő párosításban előadó Budapest Voices, a történelmünk jeles eseményeit rockban felidéző Historica és a gyilkosan társadalomkritikus PASO.

Hangszerek helyett énekhangok szólnak a Budapest Voices koncertjén augusztus 19-én, szerdán, 21 óra 30-tól a Tűzoltótorony tövében. A két éve alakult a capella együttes 12 kiváló énekesből és egy ütőhangszeresből áll – eddig semmi meghökkentő vagy különleges. Ám amikor dalra fakadnak, akkor bizony csak pislogni tud a nagyérdemű. Ugyanis Tankcsapdától kezdve (az Adjon az Ég slégerükkel énekelték be magukat a köztudatba) Quimby-n és PASO-n át a Magashegyi Undergroundig és a Kowalsky meg a Vegáig számtalan jól ismert dal énekelnek el.

A rock országútján több mint tíz éve taposó Historica a magyar történelem jeles és kevésbé ismert eseményeinek való felidézését, a rockzenébe való beágyazását tűzte zászlajára, s így természetese, hogy augusztus 20-án koncerteznek Szatmárnémetiben, 23 órától a Music at Caffe & Pub-ban. A zenekar tagjai határokon innen és túl következetesen hirdetik a míves rock, s benne Wass Albert igéjét; az magyaországi településeken kívül a zenekart kirobbanó siker veszi körül Felvidéken és Kárpátalján is. A klasszikus értelemben vett rock koncertek keretein túlnyújtózkodva rendszeres szereplői az Új Színháznak, ahol erdélyi költők, írók műveiből idéznek, mindezt összekötve saját szerzeményeikkel. „Ahol nem csak paprika és gulyás van, Ahol száz mondat is lehet egy virágban, Ahol édes rózsámnak nevezlek, Ahol legszebben mondják, hogy szeretlek.” - vallják egyik talán legszebb dalukban, a Kis Magyar Historicában.

A PMN legnagyobb ska-bulijára még a Kossuth-kert csókái is ropják majd, augusztus 21-én, pénteken este, 22.30-tól, amikor a nagyszínpad deszkáira lép a PASO, azaz a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO). A zenekar eddigi pályafutása során is olyan életutat járt be, ami kevés magyar együttesnek adatik meg, hiszen rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb zenekarává vált, mindeközben párhuzamosan külföldön is nagy népszerűségre és elismerésre tett szert. Legendásan energikus élőkoncertjeivel a 11 tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget Fesztivál nagyszínpadára, és vált minden jelentős magyarországi zenei fesztivál kihagyhatatlan kedvencévé, míg külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik. A sodró zene mellett a szövegre is érdemes figyelnünk, hiszen a PASO gyakran fogalmaz meg direkt, vagy burkolt módon társadalomkritikus üzeneteket, illetve közvetít olyan értékeket, mint az egymás iránti tisztelet, egyenlőség, vagy éppen a diszkrimináció elítélése.

S az egész heti, mondjuk úgy: felvezető alakulatok és hadmozdulatok után szombaton, augusztus 22-én, 20 órától bevonulnak a rock katonái! A magyar heavy metal történetének egyik legsikeresebb együttesét, az Ossiant – melyet nagyon nem is kell bemutatni a közönségnek – a Pokolgépből még basszusgitárosként érkező Paksi Endre énekes és Maróthy Zoltán gitáros alapította 1986-ban. A Paksi/Maróthy szerzőpáros több rock-himnuszt is írt az évek során, elég csak az első nagylemezük címadó dalát, az Acélszívet, a Sörivókat vagy A rock katonáit említeni. Nem csak Magyarországon, de a határ menti magyarlakta területeken is nagy sikerrel koncerteztek – egészen 1994-ig, amikor zenei és emberi nézetkülönbségek miatt hét stúdióalbum és a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán megrendezett búcsúkoncert után feloszlottak. Az énekes/szövegíró Paksi Endre pedig a váci Jericho együttes tagjaival, illetve a Slogan-gitáros Juhász Robbal közösen megalapították a Wellington zenekart. Tíz évvel az első Ossian album megjelenése után, 1998. június 14-én Paksi Endre az E-klubban adott koncertet zenészbarátaival, a műsor pedig az Ossian legjobb dalaiból állt. A közönség több mint lelkes fogadtatásának hatására Paksi Endre újjászervezte az Ossiant, de rajta kívül egyetlen korábbi tag sem vett részt a banda talpra állításában. Az új korszak első nagylemeze az 1999-ben megjelent Fémzene album lett. Az Ossian újra a nulláról kezdte felépíteni magát és az új korszak harmadik nagylemezével, a Titkos ünneppel (2001) sikerült végre meggyőzni a régi rajongókat az új felállás életképességéről és egy új rocker-generáció is csatlakozott a csapat táborához. A kritikus hangok ellenére az azóta eltelt időszakban az Ossian megszilárdította vezető pozícióját a magyar heavy metal-színtéren és – évente egy-egy újabb albumot megjelentetve – a rock katonái rendíthetetlenül folytatják a menetelést.

A Partiumi Magyar Napok Kiemelt támogatói:

Nemzeti Kulturális Alap, Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Bethlen Gábor Alap, Földművelődésügyi Minisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány.

Arany fokozatú támogatók:

Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub, Igazi Csiki sör, Barta Ati, CBA Nord-Vest

Ezüst fokozatú támogatók:

Rosendahl, Farmacenter, Arnisol, Nord Star, Ecomatrix, Transpink, Pizzerie & Motel Al Capone, Ratioterm, Aquastar, Salvator, Ferys Invest, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Hanna Konyhatehnika, Meteor, Diego, Mindig Friss, Quick 24, Hutton, Florisal, Promocraft, Hotel Dana, Business Transaction, Gerbog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!