ERDON Helyi hírek

2014.10.25. 15:13

Európában nem értik a romániai mechanizmusokat

Államtitkárok jelenlétében tartottak elsősorban mezőgazdászok, településvezetők érdeklődésére számot tartó fórumot pénteken délelőtt Székelyhídon. A kérdések-válaszok során sok témáról szó esett.

Államtitkárok jelenlétében tartottak elsősorban mezőgazdászok, településvezetők érdeklődésére számot tartó fórumot pénteken délelőtt Székelyhídon. A kérdések-válaszok során sok témáról szó esett.

A mezőgazdászok szerint szempontjukból szükség volt arra az esőre, melynek cseppjei pénteken délben is kopogtak a székelyhídi múzeum épületének tetején, amikor a szakmai fórumra az Érmellékről, a Hegyközből, a Berettyó-mentéről érkezett mezőgazdákat, vállalkozókat, településvezetőket házigazdai minőségében köszöntötte Béres Csaba polgármester, illetve Nagy Miklós szalárdi polgármester, mint a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezetének elnöke. Elsőként Nagy Péter Tamás mezőgazdasági államtitkár tartott tájékoztatót sok egyéb mellett tudatva, hogy a 2015-2020-as romániai vidékfejlesztési program "alku alatt van" Bukarest és Brüsszel között, és sok változásra lehet számítani mind annak, mind a mezőgazdasági támogatások tekintetében. Összegeket, határidőket, állat- és hektárszámokat sorolt, kifejtve, hogy a családi gazdaságok és a fiatal vállalkozók számíthatnak nagyobb figyelemre. Hangsúlyozta: 2015-től a közbirtokosságok is tudnak majd pályázni, és a hatóságok tervezik, hogy az egyszerűsítés jegyében a gazdálkodók a többféle támogatásokat egy kérvényezéssel igényelhessék, ugyanakkor az ellenőrzéseket is egyszerűbbé, hatékonyabbá teszik.

Védessék le termékeiket

Az államtitkár a gazdálkodóknak tanácsolta: papírjaikat tartsák rendben, tömörüljenek lehetőleg szövetségekbe, termékeiket védessék le. Pásztor Sándor, a környezetvédelmi minisztérium vízügyi államtitkára egyebek mellett annak fontosságát hangsúlyozta, hogy ott kell lenni a tárgyalásoknál, a döntések meghozatalánál belföldön és az EU-fórumokon is. Európában nem nagyon értik a romániai centralizált mechanizmusokat, fejtette ki az államtitkár. A kérdések-válaszok során szó esett erdőgazdálkodásról, állat- és földvásárlási szabályokról, méhészetről, legeltetésről, ménesek támogatásáról, stb. Zárszóként Nagy Péter Tamás bátorította a megjelenteket: bármilyen gonddal forduljanak hozzájuk, akkor is, ha az nem a szakterületük, mert ha közvetlenül nem is tudnak segíteni, de "segítenek kinyitni a megfelelő ajtót". A két államtitkár azzal búcsúzott, hogy tavasszal újra tartanak hasonló találkozót (ebben benne volt az optimizmus is, hogy még pozíciójukban lesznek - szerz.megj.), majd a fórum résztvevőit a szervezők meginvitálták az épületben lévő érmelléki halászat és vadfogás múzeumának megtekintésére.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!