ERDON Helyi hírek

2013.12.05. 16:36

Ünnepi könyvajándékozás időseknek

Bihar megye - Adventi ajándékozási akciót kezdeményezett a Partium Alapítvány: támogatóik segítségével könyveket gyűjtöttek, melyeket váradi, valamint vidéki idősgondozó otthonokba juttatnak el.

Bihar megye - Adventi ajándékozási akciót kezdeményezett a Partium Alapítvány: támogatóik segítségével könyveket gyűjtöttek, melyeket váradi, valamint vidéki idősgondozó otthonokba juttatnak el.

Dr. Földes Béla, a Partium Alapítvány elnöke a Bihar megyei RMDSZ székhelyén tartott sajtótájékoztató keretében elmondta: magyar történelmi egyházakhoz tartozó idősgondozó otthonokba viszik majd el a könyveket - a nagyváradi Szent Márton, valamint Agnulli Dei otthonba, továbbá a tenkei, margittai, szalontai létesítményekbe. A könyvadományok egy részét Derzsi Ákostól, az Europrint igazgatójától, illetve Szűcs Lászlótól, az Erdélyi Riport főszerkesztőjétől kapták, de magánemberek is adományoztak.

Folytatni szeretnék

A mintegy négyszáz, teljesen új kötet átadásakor szeretnék, ha Biró Rozália szenátor, Cseke Attila parlamenti képviselő, kuratóriumi tag, illetve Szabó Ödön parlamenti képviselő kísérné majd el az alapítvány tagjait. Amint az alapítvány elnöke hozzátette, nem titkolt szándékuk, hogy felhívják a figyelmet az idősek ellátásának problémakörére. A szociális otthonok létrehozatala terén fejlődés indult el abban az időben, amikor Derzsi Ákos államtitkár volt, de a dolgok nem jutottak el arra a szintre, melyre kellett volna, fogalmazott az alapítvány elnöke. Nem gondolta volna, mondta el, hogy 2013-ban lesznek még kisvárosok a megyében, amelyek egyetlen idős-napközivel vagy idősgondozóval sem rendelkeznek.

Az egyházaknak konkrét eredményei vannak ebben az ügyben, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy nálunk magyar befogadó létesítmény csak egyházi támogatással működik, tette hozzá. Fontos a gondozásra szoruló idősek ügye, de emellett azt is fontosnak találja az alapítvány, hogy felelevenítse a könyvek ajándékozásának szokását. Polgári időkből származó szokás könyvet ajándékozni, s az idősgondozó otthonok lakói közül sokan igénylik is a könyveket. Derzsi Ákos a későbbiekben hozzátette: e korosztály számára szinte az egyedüli szórakozási lehetőség az olvasás, viszont sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják a könyveket, ha választani kell, „bizony a kenyér győz”. „Bármilyen barátságos áron termelünk, nem jut el azokhoz, akik igazán olvasnának” - fogalmazott az igazgató. Így természetes, folytatta, hogy pozitívan reagált az alapítvány megkeresésére, annál is inkább, mivel az Europrint 80%-ban könyveket ad ki, s mindig marad néhány plusz példány. Már-már kötelességének tartotta, hogy segítsen, hiszen az lenne a normális, ha minden ilyen otthonban könyvtár is működne.

Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, amennyiben a befogadók részéről is van erre igény, folytatnák és kiterjesztenék a könyvajándékozást, évente kétszer szerveznének ilyen akciókat. A mostani ajándékozást az elkövetkezendő két hétben bonyolítják le, először Szalontára jutnak el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!