ERDON Helyi hírek

2013.11.19. 15:01

Toleranciáról a Lorántffy gimnáziumban

Nagyvárad - Első alkalommal ünnepelték meg a Tolerancia Nemzetközi Napját a Lorántffy Zsuzsanna gimnázium diákjai. Három teremben zajlottak a témához kapcsolódó foglalkozások, két órán keresztül.

Nagyvárad - Első alkalommal ünnepelték meg a Tolerancia Nemzetközi Napját a Lorántffy Zsuzsanna gimnázium diákjai. Három teremben zajlottak a témához kapcsolódó foglalkozások, két órán keresztül.

A tolerancia megünneplése Bodó Éva iskolapszichológus ötlete volt, s a kivitelezésben tanárok és diákok működtek együtt, tudtuk meg Szatmári Ildikó magyartanártól. A tegnapi foglalkozásokon nyolc középiskolai osztály vett részt, a diákok három csoportra osztva járták végig a helyszíneket. A kétórás foglalkozást úgy gondolták ki, hogy minden csoport eljusson mindhárom helyszínre.

Mindennek az alapja

Az egyik teremben Kövendi István iskolalelkész dolgozta fel a gyerekekkel az irgalmas szamaritánus történetét, kihangsúlyozva a valódi tolerancia jellemzőit. Közben egy másik teremben Bodó Éva iskolapszichológus beszélgetett a diákokkal a tolerancia különböző aspektusairól, a harmadik helyszínen pedig, azaz a díszteremben, a diákok Hermann Hesse Nobel díjas írónak Az európai című novellájának részleteivel ismerkedhettek meg kollégáik előadásában, majd a tékozló fiú történetének feldolgozását nézhették-hallgathatták meg angolul, a X. B és XI. A osztályos diákok közreműködésével.

A novella alapján készült, hajót formáló díszletet szintén közösen dolgozták ki tanárok és diákok: ez egy stilizált hajót mintázott, melynek vitorláit Hesse novellája alapján készült rajzok, valamint a novellából vett idézetek alkották. A diákok egyúttal tovább is gondolták Hesse modern Noé-történetét, a fogalmazások a díszterem falán voltak olvashatóak.

A rajzokat Márton Katalin rajztanár vezetésével alkották, a fogalmazásokat és plakátokat Gherdan Pop Ioana és Tóth Florina román-tanárok vezetésével készítették, az angol nyelven előadott bibliai történetet pedig Csűry Ágnes angoltanár közreműködésével tanulták meg a diákok. Végül a tolerancia napját ünneplő összes résztvevő a đíszteremben gyűlt össze, ahol az iskola kórusa több nyelven adta elő az Örömódát, Szép Judit zenetanár vezetésével.

Amint Szatmári Ildikó elmondta, fontosnak találja felhívni a figyelmet a tolerancia fontosságára, hiszen mindennek a tolerancia az alapja, a magunk és mások hibáinak, másságának az elfogadása mind a helyes önismeretnek, mind a csoportokon belüli egészséges viszonyoknak a feltétele.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!