ERDON Helyi hírek

2013.09.15. 11:57

Tájak és virágok festőjének kiállítása Érmihályfalván

Niculae Adel nagyváradi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök délután az érmihályfalvi könyvtár galériájában, mely október 5-ig várja az érdeklődőket.

Niculae Adel nagyváradi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök délután az érmihályfalvi könyvtár galériájában, mely október 5-ig várja az érdeklődőket.

A Máté Imre Városi Könyvtárban csütörtökön délután megjelent maroknyi érdeklődőt Szalai Ilona könyvtáros köszöntötte, akitől később megtudtuk: érmihályfalvi alkotóknak a nagyváradi Tibor Ernő Galériában tartott kiállításán ismerkedett meg Niculae Adel festőművésszel, aki örömmel vállalta, hogy kiállítson városunkban. A művészt köszöntötte Nyakó József polgármester, további termékeny éveket kívánva neki. Az alkotásokat, illetve az alkotót a vele érkezett Agata Chifor, a Körösvidéki Múzeum művészettörténésze mutatta be. Niculae Adel a Parhova völgyéből került gyerekkorában Nagyváradra, ahol a világszerte ismert Kristófi János festőművész egyik kedvenc tanítványa lett.

Negyvennégy festmény

Adel mesterének több szempontból is követője lett: egyrészt a színek használatában, másrészt abban, hogy nagyszerű tájképeket fest Nagyváradról. Az sem elhanyagolható, hogy Kristófihoz hasonlóan nagyon termékeny alkotó. Az érmihályfalvi a 28. egyéni kiállítása, melyre 44 festményét hozta el. A vásznakon csendéletek láthatóak, illetve tájképek bihari (Nagyvárad, Tenke, Sonkolyos, Barátka) vidékekről, de finnországi táj is felfedezhető a sorban. A művészettörténész a festőművészről írt könyvét is bemutatta, melynek két példányát a könyvtárnak adományozta. A maga során Niculae Adel megköszönte a kiállítás lehetőségét, Szalai Ilonának és Agata Chifornak virágcsokorral kedveskedett. A kiállítás október 5-ig tekinthető meg a könyvtár galériájában, ahol a megvásárolható festmények árlistája is megtalálható.

Rencz Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!