ERDON Helyi hírek

2013.09.18. 17:21

Ötvenöt és ötvenöt

Ötvenöt művész ötvenöt munkáját állították ki a a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székházának emeleti előcsarnokában.

Ötvenöt művész ötvenöt munkáját állították ki a a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székházának emeleti előcsarnokában.

A Partiumi Magyar Művelődési Céh által megvalósított, kedd délután megnyitott tárlaton Máté László debreceni műgyűjtő gyűjteményéből hozott válogatás, egészen pontosan ötvenöt képzőművész ötvenöt grafikája látható az egyházkerületi székházban. A megnyitón Horváth István a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója köszöntötte a megjelenteket, köztük azokat a képzőművészeket is, akik eljöttek a tárlatnyitóra, és akiknek munkái szerepelnek a kiállítási tárgyak között. Az alkotásokat Cs. Tóth László művészeti író méltatta, felhívva a figyelmet a kiállított anyag technikai változatosságára, hiszen az alkotások között van tusrajz, fametszet, rézmetszet és akvarell is. Mint mondta, az ötvenöt kiállított művész közül tizenhárom partiumi, illetve erdélyi alkotó. Cs. Tóth László hangsúlyozta, hogy a magyar grafika világszínvonalú, annak ellenére, hogy nem örvend világhírnévnek. Kijelentette továbbá, hogy általában szokás mostohán bánni a grafikusokkal, mert a grafikát az emberek hajlamosak másodlagos műfajnak tekinteni. És bár a kiállított művészek más műfajokban értek el jelentős sikereket, az itt látható grafikák is bizonyítják azt, mennyi művészi kifejező erő van egy-egy vázlatban, ceruzarajzban, metszetben. A méltató kiemelte, hogy a gyűjtő, Máté László egyik szempontja a válogatáskor az volt, hogy rangos művészeti díjjal, díjakkal kitüntetett alkotók munkáit hozza el Váradra. Bár a díjak sok esetben nem mérvadók egy-egy alkotó és alkotás művészi kvalitásának megítélése szempontjából, de mégis egyfajta értékmércét jeleznek, vélekedett a művészeti író.

Egységes magyar kultúra

A méltatás után a gyűjtemény tulajdonosa, Máté László szólt az egybegyűltekhez elmondva, hogy ezen a tárlaton tizenegy Kossuth Díjas és hat Munkácsy Díjas művész alkotása is megtekinthető. Majd kiemelte, hogy a kiállított tárgyak között Jovián György és Jakobovits Miklós munkák is láthatók, amelyek a váradi művészbarátok fokozott figyelmére tarthatnak számot. Máté László hangsúlyozta: „Nincs erdélyi, partiumi és anyaországi kultúra, hanem magyar kultúra van. Lehet a politikát és a határokat szabdalni, de a kultúrát nem lehet, mert az áttüremkedik a határokon.” A méltató és köszöntő beszédek után Máté László egy emlékplakettet adott át a megnyitón szavalatokkal közreműködő Meleg Vilmos színművésznek, továbbá egy Ady Endre portrét adományozott a váradi Ady Endre Líceumnak, melyet az iskola képviseletében Buna Boglárka tanárnő vett át. A kedden megnyitott kiállítás október 10-ig lesz látogatható naponta 10–18 óra között. Azt követően László Ákos Csokonai Díjas művész állít majd ki az egyházkerület székházában. A művész szintén jelen volt a keddi tárlatnyitón, és egyik saját grafikáját sorsolta ki a megjelentek között.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!