ERDON Helyi hírek

2012.10.19. 11:37

Autentikus népi kultúra magyar diákoknak

Kilencezer kilométer a hagyományok szolgálatában címmel nagyszabású projektet indít a Nagyvárad Táncegyüttes.

Kilencezer kilométer a hagyományok szolgálatában címmel nagyszabású projektet indít a Nagyvárad Táncegyüttes.

 

A népi kultúra megismertetése a gyermekekkel, fiatalsággal iskolai körülmények között, szervezetten és hatékonyan kellene történjen. Mivel ez mégsem így történik, a Nagyvárad Táncegyüttes a Szigligeti Alapítvánnyal karöltve egy merész vállalkozásba kezdett: egy táncos történelem órát, egy táncos földrajz órát valamint egy adventi játékot állított össze, amelyeket bemutat majd Bihar, és négy környező megye (Arad, Kolozs, Szilágy Szatmár) magyar iskolásainak. A váradi színházban számoltak be a sajtó munkatársainak a magyarul Kilencezer kilométer a hagyományok szolgálatában elnevezésű projektről annak megálmodói és megvalósítói. Dimény Levente a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője kiemelte, hogy a folklór területén egyedülálló projekt ez Romániában, feltehetőleg ezért is támogatta anyagilag a Román Kulturális Alap mintegy negyvenezer lejjel. Ez a támogatás az előadás létrehozásához járult hozzá jelentősen, hiszen ebből az összegből fizetik ki a honoráriumokat, ugyanakkor népi viseleteket és a hangszereket vásároltak.

Autentikus folklór

A továbbiakban Dimény Levente elmondta, hogy a rendhagyó történelem és földrajz óra koreográfusa és rendezője Kádár Elemér, a Nagyvárad Táncegyüttes táncosa, míg az adventi játékot László Csaba koreográfus rendezi majd. Az órák időtartama megegyezik majd egy iskolai tanóráéval, azaz mintegy negyvenöt percben mutatják majd be a táncosok a történelem óra keretében azt, hogy időben miképpen alakultak ki a néptáncok a Kárpát-medencében, a földrajz órán pedig tájegységenként mutatják be a táncokat. A műsor főként a magyar néptánc hagyományaira épül, de mivel a Kárpát-medencében tucatnyi nép egymásra hatásáról beszélhetünk, ezért ezeken az órákon megjelennek majd a román, a cigány és a német néptáncok is. Kádár Elemér a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a mai városi fiataloknak gyakorlatilag esélyük sincs autentikus folklórral találkozni, ezért érezte a Nagyvárad Táncegyüttes szükségét annak, hogy közelítsen az iskolák felé. Kiemelte, hogy bár a folklórnak igen gazdag irodalma van, a mai fiatalok nem emelnek le a polcról egy néprajzzal foglalkozó művet, és a tévében sem néznek ilyesmit, ezért szükséges az, hogy élőben megtapasztalják azt, hogy mi is a néptánc, a népzene.

Tér, idő, advent

A továbbiakban Dimény Levente mondta el azt, hogy ebben az évadban hatvan előadást mutatnak be, mindhárom műsorból húszat visznek színre. Először a táncos történelem órát mutatják be húsz alkalommal, majd következik a rendhagyó földrajz óra, végezetül pedig az adventi játékot viszik színre. Kiemelte, hogy legalább három évadon keresztül szeretnék játszani ezt a programot az 5-12 osztályos korosztálynak, hogy megvalósuljon célkitűzésük, és legalább kilencezer diákhoz eljuthassanak ezzel a műsorral. Először a Bihar megyei iskolaigazgatók, tanárok, valamint a tanfelügyelőség munkatársai tekinthetik meg a táncos történelem és földrajz órát hétfőn délután öt órától a váradi Árkádia bábszínházban. Ez az esemény nyújt majd alkalmat a szervezési kérdések megbeszélésére is. Nagyváradon az előadások az Árkádia bábszínházban lesznek, más településeken pedig általában kultúrházakba vagy akár iskolákba viszik el az előadást, árulta el Dimény Levente. A három előadásra kiváltott bérlet ára 15 lej, tehát egy előadást 5 lejes belépőjegy megvásárlásával lehet majd megtekinteni. Végezetül elhangzott, hogy a szervezők továbbra is várják iskolák jelentkezését a rendhagyó, de minden bizonnyal tartalmas programban való részvételre.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!