ERDON Helyi hírek

2012.06.18. 11:35

A keresztény ember él és éltet

Nagyvárad- Vasárnap délután a váradi Szent József-telepi plébániatemplomban Exc. Böcskei László megyés püspök 24 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. A szent hajlék zsúfolásig megtelt.

Nagyvárad- Vasárnap délután a váradi Szent József-telepi plébániatemplomban Exc. Böcskei László megyés püspök 24 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. A szent hajlék zsúfolásig megtelt.

 

A hőség ellenére sokan döntöttek úgy, hogy részt vesznek ezen jelentős egyházi eseményen. A megjelenteket Bogdán István plébános köszöntötte, aki örömének adott hangot, hogy olyan sokan gyűltek össze. Megjegyezte: a hétköznapok megpróbáltatásai közepette szükség van az ehhez hasonló ünnepi alkalmakra, melyek megerősítik a hitet.

Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök azokról az időkről beszélt, amikor az apostolok Jézus megbízásából elindultak, hogy az akkor ismert világban hirdessék Isten evangéliumát, az örömhírt, és megerősítsék az első keresztényeket. Az üldözések nehéz időszaka volt ez, bátor kiállásra volt szükség azok részéről, akik Jézus követésére szerződtek. Kellett egy erőforrás, s ez nem volt más, mint a Szentlélek. Napjainkban is, amikor a keresztények komolyan veszik hívatásukat, s Krisztust követve próbálják alakítani az életüket, szükség van ilyen erőforrásra. Ezt az egyház a bérmálás szentségén, a Szentlélek ajándékain keresztül nyújtja, mely hozzájárul ahhoz, hogy meglegyen a lehetőség a megmaradásra, a kitartásra, a hit megvallására- hangsúlyozta a váradi egyházmegye vezetője, aki arra kérte a jelenlevőket: hittel, szeretettel vegyék körül a fiatalokat, hogy a mindennapok meghozzák azt a kegyelmi forrást, amit a bérmálás szentsége közvetít.

Odafigyeltek

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt, majd az ilyenkor megszokott szertartás szerint Bogdán István, mint a Szent József-telepi római katolikus egyházközség lelkipásztora bemutatta ifjú híveit a főpásztornak, akik előkészültek a bérmálásra, s a szentség kiszolgáltatását kérték. A plébános ugyanakkor tanúskodott arról, hogy megfelelő hitoktatásban részesültek, a szentgyónás által készültek elő a bérmálás szentségének felvételére, méltóak tehát arra, hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket.

Prédikációjában Exc. Böcskei László kiemelte: ha figyelmesen olvassuk az Újszövetséget, az Apostolok cselekedeteinek soraiból szépen kiolvasható, hogy az első keresztények, akik Jézus tanításai nyomán próbálták az életüket alakítani, mennyire odafigyeltek a Szentlélek tevékenységére, munkásságára. Erre építettek, mert így tudtak krisztusivá lenni. A bérmálkozók szempontjából fontos, hogy a római katolikus egyház mostani gyakorlata értelmében- ellentétben az ortodoxokkal, akik esetében a keresztelés és a bérmálás egy időben történik- a bérmálás szentségét a keresztségtől elkülönítve egy olyan életkorban szolgáltatják ki, amikor a keresztény ember már meg tudja érteni, fel tudja fogni, hogy mi történik vele. A keresztségben ugyanis Isten gyermekeivé lettünk, kiválasztott és megszólított bennünket, a katolikusok bérmálkozásakor pedig megújul a keresztség kegyelme, megkapják azt a plusz kegyelmet, amire szükségük van ahhoz, hogy keresztényhez méltó emberek módjára hozzák meg a döntéseiket, szembesüljenek a világ realitásaival. A Szentlelket nem tudjuk időhöz vagy korhoz kötni, az ő jelenléte állandó, felajánlja közreműködését életünk minden pillanatában, szakaszában, magyarázta a főpásztor, aki egy lelki írót idézve azt is kijelentette: a keresztény ember él és éltet, felelősségteljesen felvállalja azokat a feladatokat, amiket Isten szán neki.

Erő és világosság

Exc. Böcskei László megyés püspök arra is felhívta a figyelmet: a Szentlélek irányt mutat, hogy a Krisztust követő úton a helyes döntések felé tudjunk haladni, megadja értelmünknek az ahhoz szükséges világosságot, hogy ne a sötétségben botorkáljunk, és erőt biztosít ahhoz, hogy a kihívások előtt ne bátortalanodjunk el, hanem kiálljunk a céljaink mellett. A főpásztor ugyanakkor arra buzdította a megbérmáltakat: éljenek a számos lehetőséggel, s vegyek részt ezután is az egyházmegye által szervezett programokon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!