ERDON Helyi hírek

2011.08.17. 17:43

Készülnek a virágkompoziciók

Szerdán az egyik debreceni raktárban jártunk, ahol már készülnek azok a virágkompoziciók, melyet a hétvégi Virágkarneválon is láthatóak lesznek. Hat kocsit díszítenek fel ezen a helyen.

Szerdán az egyik debreceni raktárban jártunk, ahol már készülnek azok a virágkompoziciók, melyet a hétvégi Virágkarneválon is láthatóak lesznek. Hat kocsit díszítenek fel ezen a helyen.

 

 

A 42. alkalommal megszervezett Debreceni Virágkarneválon tizenhárom virágkocsi vonul végig a város központjában, illetve tekinthető meg a stadionban. Mint ismert, az utóbbi években megszokottá vált, hogy közös kocsit indítanak Debrecen és Nagyvárad, illetve Bihar és Hajdú-Bihar önkormányzatai, melyek augusztus 20-án a cívisvárosban, másnap pedig Váradon is megtekinthetőek, utóbbi megyeszékhelyen a Nyílt ablak Európára rendezvény keretében.

A két megyeközpont közös kompoziciója Nagy Lajos király személyét eleveníti meg, aki 1342-ben, megkoronozása után Szent László király sírjához zarándokolt esküt tenni. Ugyanakkor ő az első magyar király, aki Szent László arcképével veretett pénzérmét és első, illetve második váradi tartózkodása alkalmával jelentős adományt ajánlott fel az egyháznak. 1361-es váradi látogatásakor oklevelet bocsátott ki, melyben Debrecennek mezővárosi jogot adományozott. E privilégiumlevél igen fontos állomás a város fejlődésében, hiszen szabad bírói és tanácsválasztási, valamint országos vásártartási jogot és vámkedvezményeket biztosított Debrecennek, a város lakói pedig kiemelkedtek a feudális jobbágyi rétegéből és polgárokká lettek.

 

Lehetetlen megszámolni

 

Idén újdonság, hogy Hargita megye is csatlakozott Bihar és Hajdú-Bihar közös virágkompoziciójához. A kocsin ezért az égi világból a lenti világba érkező, csillagösvényen leereszkedő Csaba királyfi látható, a székely-hun- magyar mondakör szakrális alakjaként. Az égi teremtő erő és lendület emeli ugrásra a magyar hajdú lovast, mely egyben a felemelkedni tudó és akaró magyarság élő szimbóluma is. Az égi és földi világ tengelyében Nagyvárad világhírű költőfejedelme, Ady Endre áll. A két világot egybekapcsoló, táltos erejű költő önmaga körül pördül, garabonciás lendületével segítve a világ megújulását, újjászületését. A kompozició Pikó Sándor debreceni szobrászművész alkotása, aki ottjártunkkor éppen a virágkarneválra habszivacsból készült Ady-fejet faragta. Érdeklődésünkre elárulta: minden évben megkérdezik tőle, hogy hány virágból áll egy-egy kompozició, pedig lehetetlen megszámolni. Ehelyett inkább több érdekes alkotásra hívta fel a figyelmünket: hófehér színű virágokból készült például az éppen zongorázó Liszt Ferenc és múzsája, és szintén maradandó élményt nyújt Nagy Lajos palástja is, melyet akár ki is lehetne állítani. Többek közt megelevenednek a Gumimacik rajzfilmsorozat hősei is, és a Nagytemplomnak az eredeti tervrajzok alapján készült makettje is arra vár, hogy feldíszítsék. Szabó Erzsébet virágdizájner megjegyezte: jól halad az alkotási folyamat. Hozzátette: a közvélekedéssel ellentétben nem önkéntesek végzik a díszítést, hiszen a fiatal képzőművészeknek megtiszteltetést jelent, ha kiválasztják őket erre, így általában inkább túljelentkezés van.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!