ERDON Helyi hírek

2010.11.18. 13:38

Felkészültünk a schengeni csatlakozásra?

<p>Nagyvárad - Nagyváradra látogatott Traian Igaş román bel- és közigazgatásügyi miniszter. Azt állította: műszaki szempontból az ország felkészült a schengeni csatlakozásra és az EU-s szakemberek is így látják.</p>

Az elmúlt két napban Nagyváradon járt Traian Igaş bel- és közigazgatásügyi miniszter, valamint Ioan Buda, a Határőrség országos parancsnoka. A Prefektúrán tartott csütörtök délutáni közös sajtótájékoztatójukon mindketten azon meggyőződésüknek adtak hangot: semmi akadálya sem lehet annak, hogy jövő tavasszal Románia is csatlakozzon a schengeni övezethez. Kijelentették: műszaki szempontból minden kritériumot teljesített az ország és ezt így látják annak az európai uniós felmérő bizottságnak a tagjai is, akik az elmúlt napokban helyszíni terepszemlét tartottak, és szerintük pozítiv benyomásokkal távoztak. Különben szerdán a csatlakozásra vonatkozó hét fejezet közül hatot lezártak, az utolsó rész decemberre maradt hátra.

Ioan Buda azt is elmondta, hogy látogatásának egyik célja a határrendőrség tulajdonában lévő épületeknek a megtekintése volt, hiszen ezekre a nyugati határszélen már nem lesz szükség a határellenőrzés megszünte után. Bihar megyében 32 ilyen ingatlan található: 14-et már átadtak a helyhatóságnak, 18 esetében pedig a dokumentumok előkészítése folyamatban van.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!