ERDON Helyi hírek

2010.09.26. 15:48

Debreceniek biciklistúrája Érmihályfalvára

<p>Bihar megye - A debreceni Tourinform iroda szervezésében biciklis túra résztvevői érkeztek szombat délben Érmihályfalvára. Ez volt az első alkalom, hogy az ebben a formában túrázók átlépték az országhatárt.</p>

Szombat reggel a debreceni vasútállomáson gyülekeztek a biciklisek, hogy nekivágjanak a túrának. Volt, aki már a szomszédos megyeszékhelyről kerékpárral indult a határ felé, de a szervezők úgy hirdették meg, hogy Vámospércsig vonattal is lehet utaztatni a bringákat, és csak onnan kezdődik a mintegy 20(oda–vissza 40) kilométeres túrázás. A felhívásban az is szerepelt, hogy Vámospércsen, illetve az útvonalon bárhol várják a csatlakozókat, azokat is, akik esetleg Érmihályfalváról indulnak. Végül szervezett formában nem indultak biciklisek eléjük, az érmihályfalvi „mundér” becsületét egyetlen helyi, de Vámospércsen ötödikes diák, Barta Kristóf mentette meg, mondta el Danyi Zoltán túravezető.

Először a határon túlra

A debreceni Tourinform iroda vezetője – már megérkezésük után – kérdésünkre elmondta, irodájuk a túristák informálásával foglalkozik, a Debreceni 3 Próba nevű túrasorozattal pedig az a céljuk, hogy a résztvevőkkel megismertessék a nagyváros környékét. Évente legalább tíz túrát szerveznek, ezek gyalogos, vagy biciklis kirándulások, és aki legalább hármat teljesít ezek közül, az ajándékot kap. Év elején elkészítik a túratervet, erről értesítik az állandó résztvevőket, de sportegyesületeket, iskolákat is, serkentve őket a részvételre. Ezúttal mintegy ötven biciklis karikázott el az Érmihályfalva–Nyírábrány határátkelőig, Érmihályfalváig 22–en folytatták az utat, és most először történt meg a túra történetében, hogy átlépték a határt.

A múzeumhoz érkeztek

Érkeztük látványosságnak számított a városban, nem csak az összefüggő biciklisor miatt, hanem mert volt közöttük kétszemélyes (tandem), sőt, fekvőkerékpár (rekumbens) is. A csoportot a helyi múzeumnál Toroczkai L. Károly gondnok, Geri Judit könyvtáros, illetve az önkormányzat nevében Varga Róbert tanácsos fogadta. Utóbbi a köszöntés mellett elmondta a kerekeseknek, hogy a szusszanás, illetve az uzsonnázás után mit érdemes megnézzenek a városban, mielőtt visszaindultak. A visszautat Vámospércsig természetesen ismét mindenki biciklin tette meg, de volt, aki egész Debrecenig nyeregben maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!