ERDON Helyi hírek

2010.07.16. 16:58

Megújulóban a Léda ház

<p>Nagyvárad - Több évtizednyi elhanyagoltság, lepusztulás után végre felújítják a nagyváradi Léda házat. A felújítás várhatóan októberben vagy novemberben fejeződik be.</p>

A nagyváradi Léda ház (Fő utca 59 szám) felújítási munkálataira kötött szerződés értelmében a Home Construct cég tavaly augusztusban kezdhette meg a munkát, és attól az időponttól számítva egy év áll rendelkezésükre, hogy a szerződésben vállaltakat kivitelezze. Az idei év elejére sikerült teljesen kicserélni a tetőcserepeket, majd márciustól az épület belsejében folytatódott a munka. A 420.792 lej értékű szerződés munkálaait során a tetőzetet kicserélése mellett újravakolják a külső és a belső falakat, kicserélik a faablakokat, az elektromos vezetékeket, a fűtési rendszert, a mellékhelyiséget, mindezt úgy, hogy megőrzik az épület eredeti díszítményeit. Mivel az anyagi forrásokat az önkormányzat nem tudta folyamatosan biztosítani, ezért a cég nem fogja tudni határidőre befejezni a felújítást. Ezért az önkormányzat valószinűleg meghosszabbítja a határidőt, tudatta oldalunkkal Petri Csilla, a polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa.
 
Ígéret Demszkynek
 
Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere kérdéseinkre válaszolva elmondta: a munkálatok az idén októberben vagy novemberben fognak befejeződni.. „Az épület rendeltetése körül még kérdőjelek vannak, mert ugyan még érvényben van az megegyezés, melynek értelmében a Partium Alapítvány bérli az ingatlant az önkormányzattól, de minden valószínűség szerint lesznek változások etetkintetben, ugyanis az alapítvány önmagában nem tudná fenntartani az épületet.” Biró Rozália tudatta azt, hogy az alapítvány ahhoz mindenképpen ragaszkodik, hogy a házban létesüljön egy Léda-szoba, vagy akár egy Léda múzeum. Az épületnek négy helysége lesz, a többi helyiség rendeltetésének eldöntése további tárgyalások függvénye, jelezte az alpolgármester, majd hozzátette: „Az én véleményem szerint az ingatlant mindenképpen kulturális célokra, vagy a civil szféra számára kellene fenntartani, de Bolojan polgármester úr valószinűleg valamilyen racionális célra szánná inkább. Bár Bolojan úr már Demszky Gábornak, Budapest főpolgármesterének is ígéretet tett arra, hogy megvalósul a Léda szoba az ingatlanban, és az avatóra meg is hívta a budapesti főpolgármestert.” Az idei költségvetésből a beruházásra szánt közel ötmilliárd régi lejből készült el a tetőzet, és ugyaneből az összegből végzik el a statikai munkálatokat is, de a belső restaurálásra, már kétséges, hogy elég lesz a pénz, hangsúlyozta Biró Rozália.
 
Egy múzsa lakhelye
 
Péter I. Zoltán helytörténész, a Bihari Napló egykori munkatársa emelte ki a ház irodalomtörténeti vonatkozásban érdekesebb mozzanatait: „az eklektikus stílusú ház a 19. század utolsó éveiben épült. Az épület a Stern családé volt, Diósyné Brüll Adél édesanyja volt Stern Cecília. Amikor Léda édesapja meghalt, akkor Lédáék elszegényedtek, és az ő nagybátyjának felajánlására lakhattak a Fő utcai házban. A Léda ház eredetileg nagyobb volt annál az épületnél, mint amelyiket ma ismerjük, ugyanis amikor a Fő utcából bevágták a zsákutcát a vasúti sinek irányába, akkor a ház bal oldali szárnyának egy részét is lebontották. Egyébként a ház udvara Lédáék idejében még a sinekig terjedt” - közölte Péter I. Zoltán. Léda a háztól édesanyja halála utám, 1907-ben vált meg.
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!