ERDON Helyi hírek

2010.06.16. 14:32

Dizájn a mindennapi életben

<p>Nagyvárad - Csíki Katalin, az Ady Endre Középiskola tizenegyedik osztályt végzett diákja Dizájn a mindennapi életben címmel írta magyar vizsgadolgozatát, András Emese tanárnő irányításával. Szerkesztőségünk vendége volt.</p>

Bevallása szerint Csíki Katalin egyfelől azért választotta a dizájnt vizsgadolgozata témájául, mivel később az egyetemi tanulmányait is ilyen szakon szeretné folytatni, másrészt pedig amiatt, mert tudomása szerint eddig az Ady Endre Középiskolában senki sem foglalkozott még ezzel. Az anyag összeállítása közben- két hónapig dolgozott rajta- ugyanakkor rengeteg érdekes információhoz jutott, melyek megitélésében még hasznára lehetnek. "A művészetnek ezen oldalát nagyon kevesen ismerik. Ha rákérdeznénk például arra, hogy ki tervezte a coca-colás üveget, nem hiszem, hogy sokan tudnák rá a választ. Bár többnyire egyszerű használati, szinte minden lakásban megtalálható tárgyakról van szó, mégis sok időt vett igénybe ezek formájának a megtervezése, hogy tökéletesek legyenek minden szempontból", mondja.

Kevésbé ismertek

Sajnos kevés magyar nyelvű könyv vagy lexikon állt a rendelkezésére, ezért inkább az interneten kutakodott. Irt többek közt a Bic-golyóstoll és a Rubik-kocka tervezéséről, a kotyogós kávéfőzőről, a legóról és a bogárhátú Volkswagenről is. Ugyanakkor néhány olyan személyiséget is felsorolt dolgozatában, akiknek a munkássága kevésbé ismert. Nem sokan hallottak például Horti Pálról (díjnyertes szőnyeg, szecessziós konyhaszekrény, tükör- és képkeret készítő), Csonka Jánosról (a karburátor feltalálója) vagy Bozzay Dezsőről (rádió-fonográf tervező). A diáklány a tanulmányával a közelmúltban lezajlott Tárnoky György Tudományos Diákkonferencián is részt vett, ahol a humán kategóriában második díjat nyert.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!