ERDON Helyi hírek

2010.03.14. 17:29

Március 15-i ünnepség Hegyközpályiban

<p>Bihar megye - A március 15-i ünnepség sorozat a hegyközpályi református templomban zajló munkálatok és a nagy számban megjelentek miatt a helyi kultúrotthonban kezdődött vasárnap délután 15 órai kezdettel, amikor Katona János lelkipásztor méltatta a bátor forradalmárokat.</p>

Az ünnepi Istentiszteletet követően a hegyközszáldobágyi népviseletbe beöltözött fiatalok, nemzeti,  verses – zenés összeállítását hallhatták a jelenlévők, majd Szabó Károly kántor elszavalta a Szózatot.

     Ökuménikus istentisztelet lévén Barbut Péter római katolikus plébános beszélt azokról a bátor ifjakról akik elindították a szabadságharcot és életük feláldozásával harcoltak a magyar  forradalom dicső eszméiért „… szülőföldünk elcserélhetetlen helyen van e világban, anyanyelvünket és kulturális örökségünket sem lehet elcserélni semmivel…” – mondta a plébános.

      Ezt követően a református templomkertben felállított kopjafáknál folytatódott az ünnepség sorozat, előbb a hegyközpályi fiatalok verses-zenés összeállítását hallhattuk, majd Somogyi Lajos polgármester beszélt az 1848-49 –es szabadságharcban elesett ifjakról, akit Botházi Nándor a Bihar megyei RMDSZ vezetőségi tagja követett ünnepi és megemlékező beszédével.

      Az ünnepi beszédek után a helyi és megyei politikai pártok, egyházak, civilszervezetek helyezték el a kegyelet és megemlékezés koszorúit a kopjafákon és annak talapzatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!