ERDON Helyi hírek

2008.10.28. 09:50

Államelnöki látogatás a Székely Nemzeti Múzeumban

<p>Sepsiszentgyörgy - Hatalmas sajtóérdeklődés közepette, tucatnyi fotós társaságában tekintette meg Sólyom László magyar köztársasági elnök a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot péntek este.</p>

Az elnök érdeklődéssel hallgatta a múzeum igazgatójának, Vargha Mihálynak a tárlatvezetését, aki a gyűjtemények mellett mesélt az évtizedek óta Bukarestben lévő, eredeti, Gábor Áron öntötte ágyú viszontagságos történetéről, és a jelenleg a múzeumban megtekinthető másolatról is, melyre – még a nyolcvanas években- a kézdivásárhelyi úttörők gyűjtötték össze a nyersanyagot. Sólyom László ezután megtekintette a nemrég felavatott, Kós Károly által tervezett múzeumi címert és kovácsoltvas korlátot, majd kipróbálta a Bartók teremben lévő, szintén Kós tervei alapján, múlt év végén készült padokat is. A Tolerancia teremben november 10-ig látható Térbe zárt pillanat - Epizódok a sztereofényképezés történetéből című kiállításon pedig még a piros-kék szemüveget is feltette, hogy megnézze a tematikusan elrendezett háromdimenziós fényképeket. A látogatás végén Vargha Mihály múzeumi kiadványokkal ajándékozta meg a köztársasági elnököt, míg az igazgató ezüst érdemérmet kapott Sólyom Lászlótól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!