ERDON Helyi hírek

2008.10.27. 08:05

Újra beterjesztik az autonómia-statútumot

<p>A Székely Nemzeti Tanács a novemberi választások után újra a román parlament elé terjeszti Székelyföld Autonómia Statútumát. Erről határozatot is fogadtak el az SZNT öt éves fennállását ünneplő ülésen.</p>

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a küldöttek egyhangúan szavazták meg a dokumentumot. A határozat szerint az AutonómiaStatútum vagy állampolgári törvénykezdeményezésként kerül benyújtásra, vagy pedig parlamenti képviselők révén.

Ugyanakkor a Székely Nemzeti Tanács kéri Románia és Magyarországkormányától, hogy újítsák meg a két ország közötti alapszerződést az új követelmények és megváltozott viszonyok figyelembe vételével.

Izsák Balázs kiemelte: 1996-ban, amikor megkötésre került a Magyar Köztársaság és Románia között az együttműködésről és a jó szomszédságról szóló szerződés, egyik ország sem volt NATO vagy EU tagállam, így azóta fontos nemzetközi dokumentumok születtek, olyanok is, amelyek a kisebbségek jogaira vonatkoznak.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!