ERDON Helyi hírek

2008.03.21. 16:06

Nagypénteki tojáshímzés Ősiben

<p>Nagyvárad - Már hagyomány, hogy Nagypénteken közös tojásfestést szervez a gyerekeknek a nagyvárad-ősi Árva-Bethlen Kata nőszövetség, a református templom melletti teremben.</p>

Ezúttal kicsik és nagyok ecetsavval hímezték az előre megfestett tojásokat - erdélyi, somlyói minták alapján. Kántor Rozália, a nőszövetség tagja nagy hozzáértéssel festette a népi motívumokat a tojásokra, s unokáját, a hároméves Brigittát is tanítgatta - a pöttöm kislány meg is mutatta élete első, saját maga által díszített tojását. A tizenhat éves Dombi Annamária kérdésünkre elmondta: kicsi kora óta rendszeresen jár erre a hagyományos rendezvényre. „Ez számomra amolyan húsvéti hobbi, melynek nagy szeretettel hódolok. Sokkal érdekesebbek és szebbek ezek a hagyományos tojások, mint azok, amelyeket egyszerűen csak megfestenek és matricákkal díszítenek” - tette hozzá.

Ottjártunkkor a konyhában főttek a tojások, a résztvevők pedig serényen dolgoztak. Volt, aki hagyományos díszítést használt, s volt, aki saját fantáziája szerint hímezte a tojásokat. Mint megtudtuk, évről évre egyre több résztvevő gyűl össze ebből az alkalomból; a nőszövetség az idén is teából, bejgliből és egyéb süteményekből álló uzsonnával kínálta a gyerekeket és felnőtteket.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!