ERDON Helyi hírek

2011.09.15. 14:55

20 éve támogatják a vállalkozókat

A Casa Satmareana (Stiftung Sathmar) húsz éve a vállalkozók támogatásán fáradozik, mely idő alatt hatmillió euró értékű kedvezményes hitelben részesült ötszáz merész vállalkozó.

A Casa Satmareana (Stiftung Sathmar) húsz éve a vállalkozók támogatásán fáradozik, mely idő alatt hatmillió euró értékű kedvezményes hitelben részesült ötszáz merész vállalkozó.

 

A Stiftung húsz éves fennállásának évfordulója alkalmából szervezett ünnepi tanácskozáson Josef Hölczli, az alapítvány elnöke röviden összefoglalta az alapítvány húsz éves tevékenységét. Megtudhattuk, hogy az elmúlt 20 év során az alapítványnak 40 vezetőségi tagja volt, akik szívügyüknek tekintették a vállalkozó szelleműek támogatását, akár üzleti terv kidolgozásáról, akár anyagi támogatásról volt szó. A kis- és közepes vállalkozások támogatása elengedhetetlen és szükségszerű volt már a rendszerváltás utáni években is, amikor a mezőgazdaság darabjaira hullott. Az 1991-es megalakulást követően az alapítvány logójának megtervezése volt a másik fő cél. A logó napraforgóvirágra hasonlít, amely reményt ébreszthet fel a kezdő vállalkozókban. „Húsz év után elmondhatjuk, hogy minden általunk finanszírozott prjekt sikeres lett – összegezte Hölczli. Az elmúlt húsz év során évente 150 vállalkozónak nyújtottak tanácsadást meglévő vállalkozásuk fejlesztése, illetve új vállalkozás indítása céljából. Összesen 500 részesült kedvezményes hitelben, ez 850 finanszírozási szerződést jelent.

Fontos szerepük van

A támogatásban részesült cégek összesen hatezer munkahelyet teremtettek a húsz év során, ugyanakkor a nagykárolyi Schwaben Molkerei tejfeldolgozó üzem létrehozásában is oroszlánrészt vállaltak. A Stiftungnak köszönhetően jött létre a Kisiparosok Kamarája és a Szatmárnémeti Német-Román Gazdasági Egyesület, ugyanakkor Szatmérnémetiben és Nagykárolyban két ifjúsági központot építettek, míg Krasznabélteken és Nagymajtényban szociális otthonokat hoztak létre. A Stiftung közvetítő szerepének köszönhetően a Polipol és a Siha üzemek megyénkben nyitottak üzemet, új munkahelyeket teremtve ezáltal. A Stiftung négy megye (Szatmár, Bihar, Máramaros és Szilágy) 40 svábok lakta településén fellelhető vállakozás elindításához, illetve fejlesztéséhez nyújtott segítséget, mely hitelszerződések összértéke 6 millió euró. A kedvezményes hitelt Németország biztosítja, melynek csupán bizonyos hányadát kell visszafizetni a hitelt felvevő személyeknek.

A Stiftung Sathmar gazdaságélénkítő szerepét igazolja az is, hogy a tegnapi rendezvényen részt vett Klausz Olasz, temesvári német konzul, Thomaz Laux, a Baden Württenberg International Szervezet projektvezetője, akik a román és a német felek között a közvetítőszerepet vállaták fel. A német vendégek mellett a romániai német alapítványok vezetője, a Stiftung apapító tagjai, Radu Giurca prefektus és Ilyés Gyula, Szatmárnémeyi polgármestere is részt vett a megbeszélésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!