ERDON Helyi hírek

2018.08.23. 11:39

100 Tagú Cigányzenekar, 10.000 tagú közönség

A háromnapos államalapítási ünnep nagyszabású koncerttel zárult kedd este Nagyváradon: a zsúfolásig megtelt Szent László téren a virtuóz 100 Tagú Cigányzenekar lépett fel, elkápráztatva nemcsak a nagyváradiakat, hanem a környékről érkezőket is.

A háromnapos államalapítási ünnep nagyszabású koncerttel zárult kedd este Nagyváradon: a zsúfolásig megtelt Szent László téren a virtuóz 100 Tagú Cigányzenekar lépett fel, elkápráztatva nemcsak a nagyváradiakat, hanem a környékről érkezőket is.Míg kedd délután a Nagyvárad utcáin felvonuló virágkocsik álltak a figyelem középpontjában, az este leszálltával a Szent László térre érkezők a görögkatolikus püspöki palota előtti utcácskán parkoló színpompás virágkölteményektől mindinkább a főtér közepére vonultak át. Bár a nagyváradi önkormányzat által szervezett koncert nyolc órától volt meghirdetve, hétkor már alig lehetett szabad ülőhelyet találni a színpad előtt, az egész tér megtelt emberekkel, a zöldövezetek és a teraszok sem maradtak üresen, sőt még a környező utcák sem. A hatalmas érdeklődés érthető, hiszen a színpadon a világon egyedülálló, 2014 óta hungarikumnak számító 100 Tagú Cigányzenekar lépett fel, akiket már a próba közben is megtapsoltak. A nyolc után kezdődő, több mint másfél órás koncerten olyan ismert zeneműveket hallhattunk a kotta nélkül játszó száztagú zenekar előadásában, mint Johannes Brahms Magyar táncok első és ötödik darabját, Erkel Ferenc Palotását, Vittorio Monti Csárdását, ifj. Johann Strausstól az Éljen a magyart, vagy a Tell Vilmos nyitányt Rossini azonos című operájából.

A virágkarnevál mottójául is szolgáló „a kultúra összeköt” kijelentés a koncert alatt valóban igaznak bizonyult, hiszen a zeneművek sorában román zeneszerzők művei is helyet kaptak. A 100 Tagú Cigányzenekar egyik legidősebb tagja, a (72 éves) szatmárnémeti születésű Horváth Jenő bár egy baleset miatt már nehezen tud járni, a színpadon románul és magyarul köszöntötte a hatalmas közönséget, majd a románok és magyarok számára egyaránt ismert szívszaggató és egyben felemelő zeneművet adott elő a zenekar kíséretében, Ciprian Porumbescu Balladáját (Balada). Nem ez volt az egyedüli pillanat, amikor román zeneszerző műve hangzott fel, ugyanis a koncert utolsó előtti darabja George Enescu Pacsirtája (Ciocârlia) volt, amely egyértelműen a zenekari tagok virtuozitásáról tanúskodott: a hegedűhúrokról valóban madárcsicsergés szállt fel, a lenyűgözött közönség pedig felállva tapsolta meg az előadást.

Meglepetések

A koncert több meglepetést is tartogatott a közönségnek: az est során a zenekar kíséretében Varga Károly megszólaltatta a Körösök vidékén ismert kürtös hegedűt, az előadás hangszerelője Liviu Buțiu karnagy, oktató volt. A színpadon fellépett a 100 Tagú Cigányzenekar háziasszonya, a nagyszalontai születésű Bordás Cecília is, aki a zenekar kíséretében magyar nótákat adott elő. A koncert során a világhírű zenekart egy újabb elismeréssel illették, az emlékplakettet nevükben a zenekar romániai menedzsere, Pap Péter vette át.

A nem hivatalos források szerint a koncert közönségének száma megközelítette a tízezret, a helyszíni tapasztalat szerint a Szent László tér valóban zsúfolásig megtelt, amit igazán a koncert végeztével lehetett érzékelni, amikor mindenki hazafele indult.

A háromnapos ünnepséget méltón záró nagyszabású koncerten több elöljáró is részt vett: a hétfői látogatást viszonozó dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere, Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere, Böcskei László megyés püspök, Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök, Zatykó Gyula EMNP-alelnök, Ilie Bolojan polgármester magyarságügyi tanácsadója, Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!