ERDON Események

2008.10.11. 09:14

Festészeti kiállítás

<p>Szatmár megye - Vasárnap 16 órakor, az Erdős–emlékházban nyílik meg Kozma István kiállítása.</p>

Kozma István 1937–ben született Szatmárnémetiben. 1963–ban végzett a Festészeti és Iparművészeti Akadémián Kolozsvárott, Bene József festőművész irányítása. 1963–tól 1990–ig Nagybányán élt. Részt vett minden jelentosebb csoportkiállításon, külöldi biennálékon és tárlatokon, Németországban, Csehszlovákiában, Izraelben, Kanadában és másutt. Egyéni kiállítása volt minden jelentosebb Erdélyi nagyvárosban (Nagybánya, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Brassó, Nagyvárad, Csíkszereda), valamint Bukarestben. Képei megtalálhatók romániai és magyarországi magángyűjteményekben.

Kozma művészi munkásságával méltó folytatója a Hollósy Simon által megteremtett modern magyar festészetnek. A Haas Galéria folyamatosan be szeretné mutatni azokat a műveket, amelyeket a nagybányai neósok korosztálya, a Hollósyék által alapított iskola harmadik nemzedéke 1945–től napjainkig festett. Ekkor még élt és alkotott Ziffer János, Mikola András, Nagy Oszkár, Makai Piroska, K. Csikós Antónia, Vida Géza, P. Kovács Ferenc, és tanítványaik, Véső Ágoston, Sajnelik Sándor, Paulovics László és a most bemutatkozó Kozma István is, akinek alkotásait sokáig nem ismerhettük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!