ERDON Eletmód

2011.07.06. 12:26

Tanácsok a hőség ellen

A gyerekekre különösen veszélyes lehet a hőség miatt a kiszáradás: mindig legyen a szülőknél víz, rendszeresen itassák a gyerekeket. Az a csecsemő, akit hat hónapos koráig kizárólagosan szoptatnak, nem szükséges itatni: az anyatej minden táplálék és folyadék szükségletet biztosít.

A gyerekekre különösen veszélyes lehet a hőség miatt a kiszáradás: mindig legyen a szülőknél víz, rendszeresen itassák a gyerekeket. Az a csecsemő, akit hat hónapos koráig kizárólagosan szoptatnak, nem szükséges itatni: az anyatej minden táplálék és folyadék szükségletet biztosít.

 

A felnőtt szervezetnek napi 2-3 liter folyadékra van szüksége, de melegben ennél jóval többet igyunk. A legjobb szomjoltók a csapvíz és a szénsavmentes ásványvizek. A teák is ajánlhatók, főleg gyógyfüves, gyümölcsös teák. A legjobb, ha szobahőmérsékletű italt fogyasztunk, mert a jéghideg és a forró italok is megterhelhetik a szervezetet.

Az idős emberek különösen hajlamosak a kiszáradásra, és ha valaki nem iszik eleget, könnyen felborulhat a folyadékháztartása. Ilyenkor besűrűsödik a vére, s a már amúgy is szűk, meszes erekben könnyen kialakulhat a trombózis. Idősebb korban akkor is muszáj inni, ha nem az ember, a hőguta megelőzése a fokozott folyadékbevitellel, és az árnyékos helyen tartózkodással biztosítható.

 

A forró napokon szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken. A kalória- és zsiradékdús ételek fogyasztása fokozza az izzadást, és rossz közérzetet, illetve emésztési problémákat okozhat. Ezért naponta inkább többször együnk és keveset. A napi étrendet pedig lehetőleg kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítsuk össze. Alkoholos italok fogyasztása is kerülendő a hőségben.

 

Együnk meleg zöldséges leveseket és hideg gyümölcslevest is nyugodtan fogyasszunk. Ne használjunk erős, csípős fűszereket, mert ezek fokozzák a verejtékmirigyek működését. A kellemes közérzet eléréséhez hozzátartozhat egy-egy jó minőségű fagylalt vagy jégkrém fogyasztása is.

Tanácsok a hőség ellen

 

Délelőtt tizenegy és délután négy óra között mindenki kerülje a tűző, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott. Jóleshet viszont egy-egy hűsítő zuhany, a kisgyermekek számára pedig szórakozásnak sem utolsó egy pancsoló késő délután. Kerüljük a déli időszakban a tömegközlekedést, sorban állást, erőteljes fizikai erőkifejtést (cipekedés, bevásárlás) a tűző napon. Az idősebb emberek számára különösen fontos, hogy ne induljanak el bevásárolni, hosszabb gyalogos sétára a forró időszakban, tegyék ezt korán reggel, vagy késő délután.

 

Az egyik legkellemetlenebb nyári élményünk a napszúrás lehet, amely a fejet vagy a tarkót ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, s az agy felmelegedése váltja ki. Ennek következtében ödéma, vizenyő lép fel; tünete lehet fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger, fényérzékenység.

 Súlyos esetben a napszúrás halált is okozhat, ezért komolyan kell venni a tüneteket. Ám itt is könnyű a megelőzés: tűző napon viseljünk kendőt, sapkát.

 A hőség másik következménye lehet a hőguta, amely a szervezet hőmérsékletének emelkedése mellett a hőleadás zavara miatt következik be. Ilyenkor a test nem képes leadni a felesleges hőt, ezért túlmelegszik. Segíthet a hideg vizes borogatás és hűthetjük lábunkat langyos vízben.

 

Nagy hőségben  a fizikai munkát végzőknek ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára kötelesek elegendő alkoholmentes, hűtött folyadékot valamint igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítani.

 

A közlekedőknek is a nap okozza a legtöbb problémát: a felforrósodott autókat szellőztessük ki indulás előtt, a gyerekeket pedig még rövid időre sem szabad a parkoló autóban hagyni.

 

Ezen kívül az állatainkra is vigyáznunk kell, hiszen egy nap sütötte álló járműben pillanatok alatt 50 fok fölé mehet a hőmérséklet.

 

Figyeljünk oda, hogy a lakás ne melegedjen túl. Napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka vagy hajnalban szellőztessünk. Csak a szükséges mértékben használjuk az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezés, ennek működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot. Amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli. A ventillátort csak rövid ideig használjuk, mivel kiszárítja a szervezetet!

 

És még egy hasznos tanács: hol és hogyan tároljuk a gyógyzsereinket a meleg napokban?… Folyadékokat, kenőcsöket mindenképpen hűtőszekrényben kell tartanunk. Viszont, ha a lakásban 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a tablettáinkat is érdemes hűtőbe rakni. Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet. A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!

 Összegzés képpen: a túlzott meleg, a nagy hőség odahaza, a munkahelyen, utazás közben, de még a strandon is sok-sok veszélyt rejt magában. Ezért komolyan kell venni a hőségriasztásokat, megszívlelni az országos tiszti főorvos ajánlásait, hogy kellemesen teljenek a forró nyári napok.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!