ERDON Eletmód

2008.10.16. 11:47

Hordozható halláskárosodás

<p>A hordozható zenelejátszókon nagy hangerőn és hosszasan hallgatott zene súlyos halláskárosodáshoz vezethet az Európai Unió tudományos bizottsága szerint.</p>

A tudomábyos bizottság álláspontja szerint megsüketüléshez vezethet az, ha  valaki öt éven át naponta több mint egy órán át nagy hangerőn hallgat zenét. Az így muzsikát hallgatók 5-10 százalékát, azaz, 2,5-10 millió embert érint ez a veszély. Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt vizsgálni fogja azt, hogy milyen intézkedéseket hozzon a gyerekek és a fiatalok hallásának hatékonyabb védelme érdekében. Már van egy európai biztonsági sztandard, amely100 decibelben maximizálja a hordozható zenelejátszók hangerejét. A tudományos bizottság kiemeli azt, hogy azok, akik heti öt órán át több mint 89 decibelen hallgatják fülhallgatóval a zenét, azok már az Unió által megszabott maximális munkahelyi zajszintet meghaladó zajnak vannak kitéve.

A lejátszók használói maguk is elővigyázatosak lehetnek etekintetben, például ellenőrizhetik, hogy a hangerőt be lehet-e programozni egy alacsonyabb szintre, vagy lehet-e manuálisan állítani a hengerőt. A fiatalokat különösen fenyegeti a halláskárosodás veszélye, miután megjelentek a hordozható zenelejátszók, melyek nagy hangerőnél sem veszítenek hangminőségükből.  Az EU becslése szerint 50-100 millió ember hallgat naponta lejátszót az Unióban. Az elmúlt négy évben kb. 184-246 millió audólejátszót és 124-165 millió hordozható mp3-lejátszót adtak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!