ERDON Eletmód

2016.02.25. 10:27

Facebookságok: új lájkok és videóüzenetek

Az érzelmi paletta szélesebb skáláját megjeleníteni képes Lájk gombok érkeztek Facebook-ra, és hamarosan érkeznek a videós szülinapi köszöntők is.

Az érzelmi paletta szélesebb skáláját megjeleníteni képes Lájk gombok érkeztek Facebook-ra, és hamarosan érkeznek a videós szülinapi köszöntők is.

A lájk gomb utódja

A régóta tervezett és hónapokig tesztelt emotikonos vélemény kifejező eszközt a szerdai nap folyamán kapták meg a romániai felhasználók, illetve folyamatosan kapcsolják be és teszik elérhetővé globálisan a teljes felhasználói tábor számára.

Korábban számtalan esetben okozott ellentmondásos és kellemetlen helyzeteket, hogy például tragikus vagy szomorú történések esetén ha nem kívántunk hozzászólni, de néma együttérzésünkről, törődő támogatásunkról akartunk biztosítani valakit akkor csak egyetlen egy Like gomb állt rendelkezésünkre. Furcsa, gyakran vicces helyzeteket hozott létre egy-egy halálhír vagy a „nem sikerült az érettségi, ez van” jellegű bejegyzések lájkkal való látomásozása. Az új emotikonos reakció rendszer erre a problémára kínál megoldást a klasszikus lájk mellett további 5 érzelem kifejező ikon segítségével: imádom, vicces, hűha, szomorú, dühítő. Egyetlen kattintással kideríthető, hogy egy (korábban csak lájkkal) honorált bejegyzés pontosan milyen érzelmi reakciókat is vált ki az olvasókból. Az új lájk rendszer előnye az érzések gyors emotikonos kifejezése, ám egyes kritikus hangok szerint az érzelmek instant grafikus megjelenítése az írásos és beszélt kommunikáció visszaszorulásához, elsilányosodásához vezethet.

A Facebook szülinapi köszöntés videós újraélesztése

A megreformált lájk gomb bevezetése után újabb funkciók fortyognak a Mark Zuckerberg birodalom vegykonyhájának hatalmas üstjeiben. Ezúttal videóüzenetekkel kívánják az unalmas szülinapi köszöntők monotóniáját megtörni és személyesebbé, érzelemdúsabbá tenni.

A korábbi szürke „Boldog születésnapot!”, „De megöregedtél hallod és ez látszik is!”, „Boldogat!” jellegű üzenetek helyét 15 másodperces személyre szabott videóüzenetekkel szeretnék felváltani és -pörgetni.

A szorgalmazott funkció neve Birthday Cam, avagy szülinapi kamera. A filmes üzenetek tartalmának és tálalásának kizárólag a kreativitásunk, illetve a 15 másodperces időlimit szab határt. A korábbi unalmas üzenetek megválaszolásának kényszerét elkerülendő sokan elrejtették a szülinapi dátumukat, most talán az emberközelibb köszöntők lehetőségét és szeretteink arcát is látva talán újra vidáman köszöntjük fel egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!