ERDON Bulvár

2010.02.27. 11:34

Zenélő padok Varsóban a Chopin-bicentenáriumra

<p>Varsóban zenélő padokat állítottak fel, amelyek gombnyomásra Fryderyk (Frédéric) Chopin egy-egy művét kezdik játszani a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából.</p>

Összesen tizenöt ilyen ülőalkalmatosságottettek ki a lengyel fővárosban azokra a helyekre - így a királyi várba vezető útra -, amelyek valamilyen módon kötődnek a zeneszerző életéhez - mondta Jerger Krisztina, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatóhelyettese az MTI-nek. Hogy melyik pad Chopin melyik darabját játssza el gombnyomásra, azt a rájuk szerelt kis táblákon tüntették fel. Az egész városban egyébként egységes dizájnnal, piros-fehér lengyel nemzeti színre épülő plakátokon, transzparenseken hirdetik a Chopin-bicentenárium eseményeit. A magyar intézethez közeli Nemzeti Filharmónia épületében naponta két koncertet - délután 5-kor és este 9-kor - tartanak, az utcákon műsorfüzeteket osztogatnak, az állami televízióban pedig beszámolnak a külföldi Chopin-eseményekről, például a koreai Chopin-versenyről, ahol az énekesek lengyelül adták elő a zeneszerző dalait.

A mozikban a róla vagy vele kapcsolatos filmeket nézhetik meg az érdeklődők - sorolta Jerger Krisztina. Beszámolt arról is, hogy Varsóban a zeneszerző születésének 200. évfordulójára megnyitották az új, kibővített Chopin Múzeumot a belvárosi Palac Ostrogskich-ban. A zeneszerző életét és munkásságát interaktív módon, a XXI. századi technika segítségével mutatják be. Chopin születésnapjának pontos dátumakor, március 1-én hétfőn a Nemzeti Operaházban ünnepi koncertet ad Chopin műveiből a Lengyel Filharmónia Szimfonikus Zenekara Antoni Wit vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!