Tyúk Misi és Durbăcea Kő versenyben a választáson

Számos furcsa nevű jelölt indul országszerte a november 30-i parlamenti választáson. Elemzők szerint többségük esélyeit nagyban rontja az, hogy viccelődésre adnak okot neveik.

Minden eddiginél jobban szembeötlő az, kik indulnak az idei parlamenti választáson, hiszen most először nem pártlistás voksolás lesz, hanem egyéni választókerületes – így az egyes jelöltek még inkább rivaldafényben vannak. Ennek tudható be az, hogy a sajtóban téma lett, milyen különös nevű személyek szeretnének bejutni a parlamentbe. Az összesítések szerint indulnak például olyan vezetéknevű jelöltek is, mint Bostan (Tök), Butuc (Tuskó), Brotac (Levelibéka), Răţoi (Kiskacsa), Vrabie (Veréb), Calcan (Rombuszhal), Mânzat (Növendékmarha), Cinteză (Pinty), Corbu (Holló).
(A nevek magyar fordítása azért indokolt, mert az egyes neveket a román szavazók is ugyanúgy értik saját anyanyelvükön.)
 Elemzők szerint ezen szokatlan családnevek első körben segítik viselőjüket az ismertségben, valójában azonban a legtöbb esetben károsak, ami a politikai karriert illeti. A viccelődésre okot adó nevek ugyanis gyakorlatilag hitelteleníthetik az illetőt a választók szemében.

Durvább példák 

Állat- és növényneveknél durvább nevet viselő jelöltekkel is találkozhatunk azonban a idei választáson. Szilágy megyében indul például Petru Buboiu (Furunkulusos Péter). Az egyik lapnak nyilatkozó arculat-szakértő, Bogdan Naumovici kiemelte: „Az ilyen neveket nem jó a kampányban érvként használni a viselőjüknek. Buboiutól például rosszul hangzana, ha arról beszélne, igyekszik a korrupció tályogját eltávolítani”. Vâlcea megyében kampányol Dumitru Tărăşenie (Rablómese Demeter).Hunyad megyében jelölteti magát Resmeriţă Cornel (Lázadás Kornél – régies román írásmóddal). Neamţ megyében száll versenybe Sugaru Iulian(Csecsemő vagy Szopós Iulian). Gorjban Bebe Tauru (Bebe, a bika) méretkezik meg, az ő választókörzetében indul még Bolovan Durbăcea (Durbăcea Kő).Ugyancsak ebben a megyében, de egy másik választási kollégiumban száll ringbe Gheorghe Bucălete (Pufók György).Brassó megyében Titus Cârnaţiu (Kolbászos Titusz) az egyik jelölt.Ilfovban, falusi választási kollégiumban indul Iulian Urban (Városi Iulian).Szilágy megyében Ionel Ciunt (Nyomorék Jani) is versenyzik.Bukarestben indul Gabriel Mutu (Néma Gábor) , Neamţban pedig Victor Surdu (Süket Viktor).Ialomiţa megyéből próbál bejutni a parlamentbe Mihăiţă Găină (Tyúk Misi) és Alexandru Ştiucă (Csuka Sándor).Bihar megyében Octavian Bot (Kutyaorr, vagy Csőr Octavian) és Dan Păcală (Csalafinta Dan) is megmérkőzik. A legtöbb szokatlan nevű jelölt egyébként a PSD és a PNG színeiben indul.