ERDON Bulvár

2011.01.17. 10:56

Tragédia: késelés nem volt, öten letartóztatva

<p>A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezte a szombat éjszaka történt diszkótragédiával összefüggésben őrizetbe vett öt ember előzetes letartóztatását - derül ki a Belügyminisztérium háttéranyagából, amelyet Pintér Sándor tárcavezető vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján osztottak szét.</p>

A sajtóanyag szerint a BRFK Életvédelmi Osztálya folytatja a nyomozást az ügyben, több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt.     A nyomozók vasárnap kora este hallgatták ki a gyanúsítottakat, ezt követően őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A sajtóanyagban monogrammokkal jelölték a gyanúsítottakat, e szerint SZ.Gy., K.T., A.G., F.B.G. és P.L. az ügy gyanúsítottja. Köztük van a West Balkánt bérbe vevő fiatal, s a bérbeadók közül kész személy.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap késő este tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a szórakozóhely mintegy félóra alatt történt kiürítése után megkezdték a helyszíni szemlét, és ennek során derítették fel azt is, hogy kik a felelősek a történtekért. Azt, hogy öt embert gyanúsítanak a tragédia ügyében, ugyancsak a belügyminiszter jelentette be.     Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya az MTI kérdésére elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője. A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány ismertetése szerint fulladás okozta.

Az okokról

Pintér Sándor szavai szerint az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben. Megfelelő engedélyek hiányában olyan helyen tartottak rendezvényt, ahol mintegy száz fős kávézónak volt engedélye, és amely az utólagos számítások szerint 307 embernek biztosított volna megfelelő menekülési útvonalat - mondta a miniszter.

Pintér Sándor azt mondta: teljesen felelőtlen, kapzsi magatartás volt az, hogy csaknem háromezer embert engedtek be ebbe a rendezvényterembe, de ez sem a végső cél volt, mert négyezer jegyet nyomtattak ki. Szólt arról is, hogy nem volt megfelelően megtervezve a vendégek érkezésének útvonala, hogy miként mozgatják őket, ennek volt a következménye, hogy a különféle termek közötti mozgásnál egymást összetaposták, összenyomták az emberek. Pintér Sándor az eddigi megállapításokra hivatkozva elmondta: 0,4 négyzetméter jutott egy emberre a rendezvény ideje alatt. Mindössze tíz biztonsági őr volt jelen, akik nem tudták megfelelően kezelni sem a beléptetést, sem a vendégek irányítását.

A belügyminiszter kitért arra is, hogy kábítószert találtak a tragédia egyik halálos áldozatának szervezetében, továbbá kábítószert találtak a helyszínen is. Szerinte ez is befolyásolta, hogy a helyiségben tartózkodók nem megfelelő magatartást tanúsítottak, nem ismerték fel a veszélyt. Pintér Sándor elmondta: rendőrök észlelték, hogy három tehetetlen test fekszik a téren, akiken a rendezők próbálnak segíteni. A helyszínt biztosította a rendőrség, a mentők a helyszínre vonultak - idézte fel az eseménysort a miniszter, aki szerint nagyon gyors rendőri intézkedés történt, 111 közrendvédelmi rendőrt sikerült perceken belül a helyszínre vezényelni, továbbá 28 bűnügyi munkatársat is.

A helyszínen jelen voltak a katasztrófavédelem szakemberei is. Pintér Sándor külön köszönetet mondott a MÁV azonnali segítségéért, amiért a szórakozóhelyről kiáramló tömeg elhelyezésére a Nyugati pályaudvar területén helyet adtak. A szórakozóhely kiürítését követően megkezdték a helyszíni szemlét. Pintér Sándor szerint ennek alapján sikerült felderíteni azt is, hogy kik a felelősek a történtekért. Még ott a helyszínen tanúkihallgatások kezdődtek. Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: csak az egyik lány szervezetében találtak amfetaminszármazékot. Közlése szerint az egyik lányt a szervezők, kettőt a vendégek hoztak ki a szórakozóhelyről. Egyértelművé tette, hogy halálukat fulladás okozta, az első és a második emelet közötti lépcsőnél nyomták őket a korlátnak, ami zúzódásos sérülésekkel járt. Kitért arra is, hogy a helyszín kiürítése mintegy fél órán át tartott.

A főkapitány leszögezte: a sajtóhírekkel ellentétben több újraélesztés nem történt, egyetlen embert vittek kórházba, de őt sem a történtek miatt, hanem alkoholmérgezéssel. A közösségi portálokon megjelent, késelésre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: azért tettek felhívást közzé, hogy aki látott ilyesmit, az jelentkezzen, továbbá szakrendelőket, kórházakat is megkerestek az ügyben, de sehonnan nem érkezett erről jelzés. Mint mondta, épp azért tették a felhívást, hogy megnyugtatóan rendezzék ezt a kérdést. A pánik kiváltó okát firtató kérdésre Tóth Tamás úgy fogalmazott: "olyan tömeg volt, hogy ahhoz már nem kellett pánik". Hozzátette: van olyan tanúvallomás, amelyben egy jelen levő arról beszél, hogy percekig nem is érte a lába a földet, olyan tömeg volt. Szintén kérdésre válaszolva csak annyit mondott: a bérbeadó cég biztosította a biztonsági szolgálatot.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor - aki maga is együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak -elmondta azt is, hogy vasárnap este tizenöt embert állítottak elő a Nyugati térről, ahol az előző éjjel történt tragédiára emlékeztek meg gyertyagyújtással. A miniszter szavai szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést, az előállítottak visszaéltek a kegyeleti joggal.

Pár meglátás blogbejegyzésben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!