ERDON Bulvár

2008.04.01. 17:50

Fehér lesz a moszkvai Kreml?

<p>Festik a moszkvai Kreml téglavörös falait - jelentette a Moszkovszkij Komszomolec című lap az elnöki gazdasági hivatalra hivatkozva kedden, április 1-i álhírében.</p>

A mai moszkvai Kreml - belső vár - helyén az első jelentős erődítmény Jurij Dolgorukij idején, az 1150-es években épült. III. Iván nagyfejedelem (1462-1505) neves itáliai építőmestereket hívott a Kreml átépítésére, s azok az újság szerint téglavörösre festették az erőd falát. Ez a moszkvaiaknak nem tetszett, s hogy megbékéljenek, átfestették.
A lap közölte több neves XIX. századi orosz festő képeinek fotóit is, amelyeken fehéren látható a ma már a világörökség részét alkotó épületegyüttes.
Egyébként más orosz városok kremljei többnyire fehérek, akárcsak a templomok többsége, noha az orosz építészek nagyon szívesen festik színesre - főleg a türkiznél zöldesebb, úgynevezett orosz zöldre, téglavörösre, de sárgára és pirosra is - és díszítik fehér stukkóval épületeiket.
A lap - tréfájának alátámasztásául - ódon iratokat is idézett, amelyek szerint utoljára 1913-ban festették át fehér festékkel a Kreml falait. Aztán a háborús és forradalmi években sokáig nem történt semmi, majd a bolsevikok helyreállították az eredeti vörös színt, amelyet jelképesnek is tekintettek - írta az újság, s még azt is hozzátette, hogy a 2235 méter hosszú fal átfestésének költsége mintegy 3 millió rubel lesz, s munkálatokat 2009-ben tervezik elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!