ERDON Bulvár

2008.03.26. 11:45

Bővítik az Eiffel-tornyot

<p>Kibővítik a párizsi Eiffel-torony legfelső kilátószintjét. A jövőre 120 éves szegecselt öntöttvas szerkezet csúcsára szénszálas kevlarból készült pihekönnyű, de rendkívül szilárd teraszt "akasztanak" 276 méter magasságban.</p>

Így a kilátó hasznos felülete több mint kétszeresére, a jelenlegi 280 négyzetméterről 580 négyzetméterre nő.
Az Eiffel-tornyot üzemeltető párizsi vállalat megrendelését a Serero Architects elnevezésű párizsi építész csapat nyerte el.

Mint a Serero honlapján olvasható, az 1200 kilós műanyag szerkezetet csak csavarozzák a toronyra, így az eredeti struktúrán nem kell maradandó változtatást végrehajtani. A napraforgótányérra vagy gombakalapra emlékeztető műanyag rácsszerkezetet a torony struktúrájának számítógépes elemzésével hozták létre. Az alkotók szóhasználatával az eredeti Eiffel-féle rács "DNS-ét" használták fel.

A legfelső terasz bővítésére azért van szükség, mert az Eiffel-torony látogatóinak sokszor több mint egy órát kell sorban állniuk. Az évi csaknem 7 milliós tömeg mozgatása nem kis gond, mert a kilátószintek felülete feljebb jutva egyre csökken, a legfelső a legkisebb.
A tervet máris sokan támadják. Ugyanúgy, ahogy annak idején is a párizsiak többsége utálkozással fogadta Jean Eiffel tornyát, amely azóta a világ legnépszerűbb fizetős turistalátványossága lett.

Az építész csapat szerint a műanyag terasz csak ideiglenesen kerül a toronyra. Annak idején Eiffel szintén csak ideiglenes attrakciónak szánta a tornyot az 1889-es párizsi világkiállításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!