Kolozs megye

2021.05.03. 14:02

Vasárnap éjjel túllépte a veszélyességi határt a víz szintje a hidegszamosi gátnál

Meghaladta a veszélyességi határt a víz szintje a hidegszamosi gátnál a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, a környék lakosságát a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették, hogy óvintézkedésként hagyják el otthonaikat – tájékoztatott hétfőn a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

A hirtelen lezúduló nagy csapadékmennyiség és az olvadó hó okozta vízszintemelkedés azonban leállt, hétfő délután már csökkenést mutatott, így a gát alatti települések lakói és a házak biztonságban vannak – mutat rá a felügyelőség.

Vasárnap este 10 óra körül Kolozs megye prefektusa a katasztrófavédelmi felügyelőség megyei parancsnokával együtt és a Hidroelectrica képviselőivel kiszállt a helyszínre és az érintett települések önkormányzatainak képviselőivel együtt felmérték a környéken a helyzetet.

A szakemberek a víztározóba vezető csatornák közül kettőnek lezárták a szelepeit, és megnyitották a gát alatti csatornákat, amelyeken keresztül másodpercenként több mint 3 köbméter víz távozott a tározóból, de ezen intézkedések ellenére a vízszint tovább emelkedett és éjjel 1 óra körül átcsapott a gáton.

Emiatt hozták a hatóságok azt a döntést, hogy óvintézkedésként figyelmeztetést küldenek a RO-Alert rendszeren keresztül a Reketó község és a gyalui víztározó közötti települések lakosainak, hogy hagyják el otthonaikat.

A szakemberekből álló bizottság továbbra is a helyszínen tartózkodik, elemzi a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!