Erdély hírei

2019.06.05. 15:32

Temesvár díszpolgárává avatják szerdán Roth László karmestert

Temesvár díszpolgárává avatják a temesvári opera volt vezető karmesterét, a 99 éves Roth Lászlót szerdán, J. Strauss Denevér című operettjének nyitányát követően.

Temesvár díszpolgárává avatják a temesvári opera volt vezető karmesterét, a 99 éves Roth Lászlót szerdán, J. Strauss Denevér című operettjének nyitányát követően.

Roth László 1920-ban született Szatmárnémetiben, ifjúságát Nagyváradon töltötte, ahonnan 1944-ben családjával együtt Auschwitzba deportálták, édesanyját ott vesztette el. Túlélte a haláltábort, Budapesten szerzett karmesteri diplomát a Liszt Ferenc Zenakadémián, majd visszatért Romániába, Temesvárra, ahol 1947-től a Román Opera korrepetitora, 1948-tól karmestere, 1953-tól 1958-ig vezető karmestere volt. Ebben az időszakban 737 opera- és balettelőadást vezényelt. 1960-ban kivándorolt Izraelbe, közben Dél-Afrikában, Dániában, Ausztriában és az Egyesült Államokban vezényelt, 11 évig volt a mexikóvárosi opera vezető karmestere, neves zenekarokkal és olyan tenorokkal dolgozott együtt, mint Placido Domingo. A 99 éves Roth Lászlót egyre ritkábban látni a színpadon, de mindig szívesen tér vissza Temesvárra, ahol tiszteletbeli tagja az operának, amelynek alapító tagja is.

"Roth László egy élő legenda, a kultúra történelme, aki összeolvad a zenével" - fogalmazott Cristian Rudic, a temesvári opera menedzsere.

Nicolae Robu polgármester szerint Róth László minden szempontból jogosult a kitüntetésre , figyelembe véve egész karrierjét, amellyel az opera és Temesvár jó hírnevét öregbítette. Strauss Denevérét 1947-től játsszák a temesvári operában, ahol - bécsi mintára - soha nem hiányzik a szilveszteri műsorból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!