Veszély

2019.12.29. 14:12

Szeben megye: nem tanácsos síelni a Bâlea-tónál a rendkívül magas lavinaveszély miatt

A rendkívül magas lavinaveszély miatt (az 1-től 5-ig terjedő skálán 5-ös fokozatú) a hegyimentők azt tanácsolják a Bâlea-tónál található menedékházakban tartózkodó turistáknak, hogy ne hagyják el a házakat és ne próbáljanak síelni a menedékházak fölötti lejtőkön.

Adrian David, a Szeben megyei hegyimentő-szolgálat vezetője elmondta, az utóbbi napokban lehullott hó 5-ös fokozatúra emelte a lavinaveszélyt, és ez a meteorológiai riadók piros riasztásának felel meg.

'Azt tanácsoljuk az ott tartózkodó turistáknak, hogy ne induljanak túrázni a menedékházak körül sem, és semmi szín alatt ne másszanak magasabbra a menedékhátak vonalánál, a legjobb, ha a házakban maradnak. 1800 méter alatt a lavinaveszély 4-es fokozatú, ez esetben is érvényesek az említett óvintézkedések' – mondta David.

Nem ajánlatos a síelés sem a Bâlea-tó környékén, ahol jelenleg a hóréteg 163 cm-es vastagságú, az elmúlt 24 órában körülbelül 70 cm-es réteg rakódott le, tette hozzá a hegyimentő.

A tavat ebben az időszakban csak a felvonóval lehet megközelíteni, és csak akkor, ha az időjárási körülmények ezt megengedik. Gépkocsival csak a Bâlea-vízesésig lehet felmenni a Transzfogarasi úton, innen indul a felvonó a Bâlea-tó mellett található menedékházakhoz.

Borítókép: Szeben megyei hegyimentő-szolgálat/Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!