Kolozsvár

2021.05.14. 10:54

Ludovic Orban és Lucian Bode jelenlétében mutatták be a repülőtér új biztonsági berendezéseit

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt és a képviselőház elnöke és Lucian Bode belügyminiszter jelenlétében mutatták be pénteken a kolozsvári nemzetközi repülőtér által több mint 42 millió lejből, európai finanszírozással beszerzett biztonsági felszereléseket.

David Ciceo, a kolozsvári repülőtér vezérigazgatója elmondta, a felszerelések megfelelnek a legújabb nemzetközi szabványoknak. Az eszköz segítségével – a számítógépes tomográfhoz hasonlóan – bármely tárgy három dimenzióban látható. 'Mi vagyunk az elsők Romániában ezzel a berendezéssel, és Európában is az elsők között vagyunk; ez a felszerelés jelenleg a legjobb a világon' – jelentette ki Ciceo.

Ludovic Orban emlékeztetett arra, hogy miniszterelnöksége idején különös figyelmet fordított a közlekedési ágazatra, különösen a légi közlekedésre.

„A légiközlekedési ágazatot súlyosan érintette a világjárvány, ez az egyik leginkább érintett gazdasági ágazat, és megpróbáltunk támogató intézkedéseket kidolgozni. Amint visszatér a normalitás, fontos, hogy támogassuk a közlekedési infrastruktúra további fejlesztését” – mondta az alsóház elnöke.

Lucian Bode belügyminiszter felidézte, hogy ez a finanszírozási projekt volt az első, amelyeket közlekedési miniszterként aláírt.

Kifejtette, az általa vezetett közlekedési minisztérium és a Ludovic Orban vezette román kormány számára a 2020-as év volt az az év, amikor a közlekedési infrastruktúra került előtérbe. 'A kolozsvári repülőtér a romániai repülőtereknek nyújtott összes állami támogatás több mint 30%-át, közel 2.000.000 eurót kapott. A 2020-as év volt az az év is, amikor felgyorsítottuk az európai finanszírozású projekteket„ – mondta Lucian Bode.

A pénteken bemutatott C3 szabványos kézipoggyász-ellenőrző berendezés integrált automatikus tálcakezelő/visszaadó rendszerrel 19.106.751 lejbe került, ebből az európai uniós vissza nem térítendő finanszírozás 14.620.603 lej, tehát az összeg 98%-a.

A CTX típusú robbanóanyag-érzékelő berendezés értéke 23.288.619 lej, ebből az EU-s vissza nem térítendő finanszírozás 17.851.085 lej, szintén az összeg 98%-a – tájékoztat a repülőtér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!