Erdély hírei

2017.01.07. 14:15

Elhunyt Fátyol Tibor erdélyi zeneszerző

Életének 82. évében csütörtökön Győrben elhunyt Fátyol Tibor zeneszerző, az erdélyi magyar zenei élet jelentős alakja - közölte az MTI-vel a család.

Életének 82. évében csütörtökön Győrben elhunyt Fátyol Tibor zeneszerző, az erdélyi magyar zenei élet jelentős alakja - közölte az MTI-vel a család. Fátyol Tibor zenész család sarjaként született Kolozsváron 1935. október 9-én. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát zeneszerzés-karmesteri szakon. 1959-től a Ciocarlia román népi együttes folkloristája és zenei vezetője, 1978-tól a Maros Művészegyüttes művészeti titkára volt.

Balettek, szimfonikus művek, kamarazenék, valamint színpadi zenék és népdalfeldolgozások szerzője. Megannyi magyar és román költő verseit zenésítette meg, Lászlóffy Aladár verseire dramatikus oratóriumot, Lászlóffy és Szilágyi Domokos verseire a capella kantátát szerzett. Magyarul és románul is közölt kritikákat, zenei tárgyú írásokat a romániai kulturális sajtóban.

1988 és 1992 között a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán tanított, 1978-tól 1990-ig a Maros Művészegyüttes művészeti titkára volt. 1993-ban Magyarországra költözött, és visszavonult a közéletből.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!