Az RMDSZ nyerte a polgármesteri, helyi és megyei tanácsosi mandátumok többségét Hargita megyében

Az RMDSZ jelöltjei nyerték el a polgármesteri, illetve helyi és megyei tanácsosi tisztségek többségét Hargita megyében – mutatnak rá a Megyei Választási Iroda (BEJ) által közzétett hivatalos végleges eredmények.

Agerpres

Ezek értelmében az RMDSZ 48 polgármesteri mandátumot szerzett a 67-ből, a Szociáldemokrata Párt 7-et, az Erdélyi Magyar Szövetség 5-öt. Öt településen független jelölt nyert, a Nemzeti Liberális Pártnak és a Szabad Emberek Pártjának pedig egy-egy polgármesteri tisztség jutott.

A megye 835 helyi tanácsosi mandátumából az RMDSZ 570-et szerzett meg, az EMSZ 138-at, a PSD 49-et, a PNL pedig 34-et.

A Szabad Emberek Pártja 14 tanácsosi tisztséget szerzett, a Népi Mozgalom Párt 8-at, az USR-PLUS Szövetség 3-at, a Pro Románia 2-t, a Magyar Polgári Párt, a Humanista Erő Pártja, az ALDE és a Nemzeti Egység Tömbje pedig egyet-egyet.

Emellett 13 független jelölt is tanácsosi mandátumhoz jutott Hargita megyében.

A megyei tanácsban az RMDSZ 19 mandátumot szerzett meg, eggyel többet, mint négy évvel ezelőtt. Az EMSZ-nek négy megyei tanácsosi mandátuma lesz, a PSD-nek három, a PNL-nek és a Szabad Emberek Pártjának kettő-kettő.

Az RMDSZ nyerte a Hargita Megyei Tanács tanácselnöki tisztségét is, Borboly Csaba negyedik mandátumát kezdheti el, miután megkapta a voksok 64,54%-át.

Csíkszereda polgármesteri tisztségét fölényes győzelemmel – a voksok 73,78%-ának megszerzésével – nyerte el az RMDSZ jelöltje, Korodi Attila.

Borítóképen: Korodi AttilaOnline rendezik meg idén az Országos Rajzfilmünnepet
Az idei kínálatból minden korosztály talál kedvére valót.
Újabb magyar településen jelent meg a tigrisszúnyog
A nem őshonos szúnyogfajok megtelepedése az egész kontinensen komoly kockázatot jelent.
Kitaposott út
Rájuk szólt a biztonsági őr, hogy vegyék fel a maszkot, 27 késszúrással sebesítették meg
A vírustagadók mindenütt a világon egyre erőszakosabban ragaszkodnak felelőtlen és ostoba összeesküvés-elméleteikhez. Egy testvérpár emiatt késelt meg brutálisan egy biztonsági őrt.
3908 új fertőzött Magyarországon, meghalt 51 beteg
Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 54 539.