Választás 2020

2020.09.27. 20:34

Fordulat előtt Marosvásárhely: Soós Zoltán lehet a befutó

A függetlenként induló, de a teljes erdélyi magyar politikai paletta támogatását élvező múzeumigazgató várható sikerét túlzás nélkül lehetne történelmi fordulatként értékelni – írja a Magyar Nemzet.

Húsz évig volt a város élén az időközben több román párt színeit is képviselő Dorin Florea, őt válthatja most a történész. Az egyetlen magyar polgármesterjelölt mellett tizenkét román indult a városvezetői pozícióért az egyfordulós választáson, de Florea immár nem volt közöttük. Az expolgármester megcsappant szavazótáborát, tanácsadója s jobbkeze, Claudiu Maior célozta meg. Ahogyan Maiornak, úgy a többi jelöltnek sem volt érdeke a magyarellenes hangulatkeltés, hiszen tisztában voltak azzal, hogy magyar szavaztok nélkül nincs győzelmi esélyük. Marosvásárhelyen a részvételi arány közel ötvenszázalékos volt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) köreiben csalástól is tartottak. Négy évvel ezelőtt meglepően sok érvénytelen szavazat volt, ez is hozzájárult Florea alig több mint ezervoksos sikeréhez Soóssal szemben. Szombaton este néhány óráig szünetelt a közvilágítás a város több részén, számos szavazóhelyiség környékén sem volt áram.

Soós Zoltán kampánystábjából arra hívták fel a figyelmet, hogy 2016-ban is hasonló történt a szavazás előtti napon. A választás napján ugyanakkor a rendőrség nagyon határozottan lépett fel minden szavazással kapcsolatos rendellenesség estében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!