Nobel-békedíj

2022.04.01. 13:25

Elfogadták Böjte Csaba jelölését a Nobel-békedíjra

Böjte Csaba dévai ferences rendi szerzetes csütörtökön erősítette meg: a napokban telefonon értesítették, hogy elfogadták jelölését a Nobel-békedíjra.

hirado.hu

Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetest Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrások minisztere jelölte Nobel-békedíjra. Kásler Miklós a jelölést korábban azzal indokolta, hogy Böjte Csaba „az elmúlt évtizedekben egy, az ideológiákon és a politikai érdekeken is túlmutató gyermekmentő programot hozott létre. Az immáron több mint három évtizedes humanitárius tevékenységével lebontotta a Kelet-Közép-Európában élő nemzetiségek közti falakat, amivel egyszerre példaként és jó gyakorlatként is szolgál az egész emberiség számára”.

Böjte Csaba a TV2-nek jelölése kapcsán elmondta:

Engem nagyon meglepett, mert igazából úgy volt, hogy valamikor hónapokkal ezelőtt Kásler miniszter úr jelölt, és ugye most, a napokban jött vissza az igazolás a bizottságtól, hogy elfogadták a jelölésemet, igenis számbavesznek 2023-ban.

A ferences szerzetes úgy fogalmazott: „köpni-nyelni nem tudtam, amikor telefonon közölték velem a megtisztelő hírt.”

A szerzetes már több mint harminc éve segíti a rászoruló embereket és az árvákat. Elsőként Erdélyben, egy karitatív táborban találkozott árva gyerekekkel, akkor döntött úgy, hogy alapít egy árvaházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!