Erdély hírei

2017.10.16. 15:06

17. Filmtettfeszt a Kincses városban

Kolozsváron, 2017. október 4- 8. között zajlott le a 17. Filmtettfeszt- Erdélyi Magyar Filmszemle, amely nagy közönségsikert aratott. A fesztivál célja, hogy népszerűsítsék az utóbbi két évben keletkezett tíz nagyjátékfilmet az elmúlt két év legsikeresebb magyar alkotásai közül- mondta Zágoni Bálint, fesztivál főszervezője az eseménysorozat megnyitóján.

Kolozsváron, 2017. október 4- 8. között zajlott le a 17. Filmtettfeszt- Erdélyi Magyar Filmszemle, amely nagy közönségsikert aratott. A fesztivál célja, hogy népszerűsítsék az utóbbi két évben keletkezett tíz nagyjátékfilmet az elmúlt két év legsikeresebb magyar alkotásai közül- mondta Zágoni Bálint, fesztivál főszervezője az eseménysorozat megnyitóján.

Gazdag programmal várták a mozirajongókat: dokumentumfilmes és rövidfilmes válogatást tekinthetett meg a közönség. Kerekasztal- beszélgetés, közönségtalálkozók és könyvbemutató, hiánypótló szakmai programok színezték a rendezvénysorozatot. A fesztivál egyik fontos mozzanata a Filmgalopp- az erdélyi dokumentumfilmek versenye volt, amelyen 7 alkotást mutattak be. Rangos zsűri- Fekete Ibolya Balázs Béla- díjas filmrendező, Szomjas György Kossuth -és Balázs Béla- díjas filmrendező és Boros Zoltán dokumentumfilm- rendező, zeneszerző- értékelte a produkciókat.

A siker titka

A Filmtettfeszt az évek során szerzett tapasztalatait értékesítve, új elemekkel gazdagította a rendezvény sorozatot. A kitűnő filmválogatás, a marketing szemlélete a sikerességét biztosította. Nemcsak a magyar, hanem a román közönséget is megszólította. A közönség megfelelő tájékoztatását a 17. Filmtettfeszt műsorfüzet segítette. A magyar és román nyelvű műsorfüzetek alapján válogathatott a nagyérdemű, milyen filmet, filmeket óhajt megtekinteni. A vetített magyar filmeknek román, illetve angol nyelvű feliratozása volt. A közönségtalálkozók lehetővé tették, hogy a nézők betekintsenek a filmezés titkaiba (hogyan született meg a film ötlete, a castingolás, a forgatás stb.). Román nyelvű fordítást is biztosítottak a szervezők. A kicsikről, a gyermekekről sem feledkeztek meg. Három rajzfilmes vetítés mellett az idén első alkalommal a Kincses városban animációs műhelyt is szerveztek. A szervezők szerint az animáció mindennapjaink részévé vált. A Filmtettfeszt Animációs Workshopján a résztvevők megtudhatták, hogyan készültek az animációk, hogyan lehet készíteni animációs filmeket.

A Győzelem mozi kiváló, korszerű hangosítási technikája a filmek élvezhetőségét növelte.

A 17. Filmtettfeszt egyik jellemzője, hogy az esti vetítésekre és többi rendezvényre a belépés ingyenes volt. A teljesség igénye nélkül, a fesztivál néhány filmjére reflektálok. A válogatásom szubjektív jellegű.

Kojottá, prérifarkassá válás

A 17. Filmtettfeszt nyitófilmje Kostyál Márk rendezésében 2016-ban készült „Kojot” című filmdráma, amely időszerű problémára összpontosít, a földért, az életért, szerelemért való harcot jeleníti meg. Az adott településen élő kiskirályok és a kisember harcát mutatja be, a kisember harcát a helyi” Döbrögivel”. Főszereplője Bicsérdi Misi (Mészáros András), Budapesten élő bankár Tűzkőre megy, a nagyapja temetésére. Bár a nagyapjával nem volt szoros kapcsolata, ráhagyta az örökséget, egy rozoga házat és kis földet. A fiatalember gondolja, hogy felújítja a házat, és barátnőjével, Eszterrel (Dobra Mária) együtt új életet kezdenek. Úgy érzi, hogy ebben a környezetben megtalálta magát. Azonban nem számol a helyi hatalmasságokkal. Az egyik helybéli birtokos, Szojka Pál és fia kevés pénzért felvásárolta a kis telkeket, amit eladna egy svéd befektetőnek. Bicsérdi Misi azonban nem akarja eladni a nagyapai örökséget. A konfliktus közte és helybeli hatalmasságok között eldurvul. Egy adott pillanatban az élete és a barátnője élete is veszélynek van kitéve. Noha Misi konfliktuskerülő, végül felveszi a harcot. Igazi kojottá, prérifarkassá válik.

A film alkotói

Forgatókönyvíró: Lengyel Balázs, Lovas Balázs. Operatőr: Csoboth Attila, Kostyál Márk. Vágó: Csillag Manó. Zene: Moldvai Márk. Szereplők: Mészáros András, Bocsárszky Attila, Kovács Frigyes, Orbán Levente, Dobra Mária, Mátray László, Salat Lehel, Szabó Gabi. Producer: Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor.

Közönségtalálkozó a filmrendezővel és két szereplőjével

A kolozsvári közönségtalálkozón jelen volt a rendező, Kostyál Márk és film két szereplője Bocsárszky Attila, Salat Lehel. A moderátor szerepét Papp Attila Zsolt töltötte be. A filmötletének keletkezéséről, a szereplőválogatásról kérdezték a rendezőt. Kostyál Márk elmondta, hogy a film valós történeten alapul, de sok fikciós elem, megtörtént esemény van benne. A film az apa -fiú problémájára is reflektál. Olyan szereplőket akart, akiknek napi kapcsolatuk van a vidéki élettel, ne legyenek ismert arcok. Erdélyi (Salat Lehel, Mátray László, Orbán Levente), felvidéki, kárpátaljai színészek szerepelnek. A filmjének mottója: „Nem lehetsz az életben menekülő állat.” „Ragadozóvá kell válnod, hogy megvéd, ami számodra fontos.” Olyan filmet akart, amely tele van elfojtott indulatokkal. A jelenetek élethűek legyenek. Salat Lehel szerint a film alaptémája a bizalom, a XXI. században a felnőtté válás problémája. A film nagy érdeme az apa-gyermek kapcsolatának megjelenítése, a férfivé válás balladisztikus története.

A rendkívül izgalmas filmben agresszív jelenetek, verekedések láthatók. A szereplők sokszor „erős” kifejezéseket használnak. A rendező szerint „pofán kell vágni a nézőt”.

Váratlan bonyodalom a forgatás előtt

„Kanzoli Wanted” című Tóth Ridovics Máté, Gálovits Zoltán rendezésében 2017-ben készült közös dokumentumfilm a forgatás mögötti részt rögzíti. Ruzsa Rémusz a „Délibáb” című Hajdu Szabolcs-film szereplőválogatása során megkapta Kanzoli, a cigány lovas szerepét. A stáb egyik tagja, Gálovits Zoltán Romániában Köpecbányára jött, hogy a forgatás helyszínére vigye Rémuszt. A kis település 800 km-re van a forgatás helyszínétől. Azonban váratlan bonyodalom keletkezik. Ruzsa Rémusz különböző kifogásokat keres, bizalmatlan, fél, hogy becsapják. Végül visszautasítja a szerepet, bár előleget kapott. Mindez történik két nappal a forgatás előtt. Gálovits minden erejével meg akarja győzni, hogy tartsa be az előzetes megegyezést, vegyen részt a forgatáson. Gálovits kénytelen más személyt keresni. Hasonlóan járt egy másik személlyel, örkői Istvánnal is. Végül Máriusz vállalja el a szerepet. A közönségtalálkozón jelen volt Hajdu Szabolcs. A moderátor szerepét Buzogány Klára töltötte be. A film a tanya világába nyit ajtót. A lakosság körében tudott, hogy ide nem lehet bemenni, mert veszélyesnek számít. Ezeknek az embereknek sok rossz tapasztalatuk volt, ezért a bizalmatlanság részükről- mondta a rendező. Végül is Máriusz jól alakította a szerepét. A forgatás alatt fokozatosan csökkentek, majd megszűntek a félelmei, szorongásai. Hajdu Szabolcs elmondta, hogy az örkői cigányok két dolgot tudnak világszínvonalon: táncolni és lovagolni.

Szerintem a dokumentumfilm egyik erőssége a kis közösség világának bemutatása, a romákkal kapcsolatos előítéletek miként élnek a köztudatban.

Magyar állampolgár akar lenni

Vranik Roland rendezésében készült „Az állampolgár” című játékfilm főszereplője Wilson, aki menekültként él Magyarországon. Igyekezett beilleszkedni a társadalmi életbe, megtanult magyarul. Több éve biztonsági őrként dolgozik. Megszeretné kapni a magyar állampolgárságot. Azonban hiányosak az alkotmányos alapismeretei, emiatt a vizsgákon elbukik. A vizsgára való felkészüléshez Mari, a volt magyar-történelem szakos tanárnő nyújt segítséget. Az ötvenes éveibe járó Wilson és Mari (Máhr Ágnes) egymásba szeretnek. A helyzetet bonyolítja, hogy Mari férjes asszony. Egy fiatal perzsa menekült nő megjelenése Wilsont különleges helyzetbe hozza. Shirin (Arghavan Shekari) gyereket vár, elmenekült a hazájából. Tudatában van annak, hogy a kitoloncolás veszélye fenyegeti. Egyetlen esélye van, ha magyar állampolgárral köt névházasságot. Wilson választás előtt áll. A film kolozsvári bemutatóján jelen volt Fehér Károly, az alkotás producere és dr. Cake-Baly Marcelo, aki Wilsont alakítja. A moderátor Buzogány Klára, Filmtett főszerkesztője volt. Vranik Roland a filmterven a forgatás előtt két és félévvel már foglalkozott. Együtt dolgozott Szabó Ivánnal. 2014-ben fejlesztették a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával. A filmet 2016. novemberében mutatták be először a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon. Magyarországon 2017 január 26.-án volt a premierje. Forgatókönyvíró: Vranik Roland, Szabó Iván. Operatőr: Juhász Imre. Vágó: Makk Lili. Zene: Kalotás Csaba, Vranik Krisztián. Producer: Fehér Károly. Szereplők: Dr. Cake- Baly Marcelo, Máhr Ágnes, Arghavan Shekari. A közönségtalálkozón Buzogány Klára beszélgetett a jelenlevő alkotókkal. A történet egy Magyarországon élő afrikai férfiről szól, aki az integrálódás küszöbén áll. A magyar állampolgárságot akarja megszerezni. Dr. Cake- Baly Marcelo a filmezés során szerzett tapasztalatairól beszélt. A rendező az utcán hozzá lépett, megkérdezte, nincs-e kedve a filmben szerepelni. Elfogadta az ajánlatot. „Az állampolgár” című filmben játssza a főszerepet. Elmondta, hogy nem volt filmes tapasztalata. A forgatás elején egy kicsit megijedt. Ezeket az eseményeket átélte. Azt kellett megjeleníteni, amiket átélt. 1958-ban Bissau-Guineában született. Guinea függetlenségi háborút vívott a portugálok ellen, amelyben, mint katona részt vett. Miután leszerelt, 1976-ban jött Magyarországra, a szülei tanácsára. Közgazdaságtudományi Egyemet végzett. Négy évig, elemző közgazdászként dolgozott az OTP banknál. Elküldték, mert csak magyar állampolgár dolgozhat pénzintézetnél. Családot alapított. Magyar lányt vett feleségül, két gyermeke van. Az állampolgári vizsgát letette. Az állampolgári ügyintézés négy évig tartott. Számára nehézséget a bőrszín miatti diszkrimináció jelentette, amit a munkahelyén is tapasztalt. 2005-től villamosvezetőként dolgozik. A film valós történeten alapul. Bizonyos események megtörténtek az ő életében is. Ez nem magyar, hanem európai probléma. A film a valós elemek mellett fikciós elemeket is tartalmaz. A film producere, Fehér Károly beszélt a filmmel kapcsolatos visszajelzésekről. „Az állampolgár” című produkció 10 nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, több díjat szereztek. 2013-ban kezdtek foglalkozni a történettel. 2015 áprilisában forgatták a filmet. A menekültválság a forgatással párhuzamosan történt. Bennünket is váratlanul ért- mondta a producer. Ez az alkotás nem dokumentumfilm, nem jelent aktuálpolitikai állásfoglalást.

A közönség filmes élményekkel gazdagodva távozhatott. A 17. Filmtettfeszt 12 erdélyi városban zajlik. Köszönet és elismerés illeti a 17. Filmtettfeszt szervezőit, a Filmtett Egyesületet a sikeres filmfesztivál megszervezéséért, kivitelezéséért. Megfelelő tudással, tapasztalattal rendelkeznek, hogy nagyon tartalmas, filmi nyelven elmondott, elgondolkoztató és felüdítő gondolatokat tartalmazó filmfesztivált hozzanak létre. Bizonyságok a vetített filmek tagadhatatlan közönségsikere.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!