Karácsonyfa-állítás

2020.12.01. 08:03

Ünnepi hangulat költözött a római Szent Péter térre

Felállították hétfőn a Szlovéniából érkezett fenyőt a római Szent Péter téren. A 28 méter magas lucfenyő három napon át utazott a szlovéniai Kocevjéből.

A Vatikán karácsonyfájának felállítását nézi egy apáca a vatikánvárosi Szent Péter téren 2020. november 30-án.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Gregorio Borgia

A feldíszített fa díszkivilágításának bekapcsolása és a betlehem megszentelése december 11-én lesz 16 óra 30 perckor.

A betlehemi jászol idén az Abruzzo olasz régióban lévő Castelliből, a kerámiaművészet egyik központjából származik. Az 54 figurát 1965 és 1975 között diákok tervezték, munkájukat a helyi pásztorhagyományok ihlették.

A karácsonyfa és a betlehem január 21-ig lesz látható.

A karácsonyfa-állítás szokását II. János Pál pápa honosította meg 1982-ben. Azóta minden évben más és más országból vagy régióból küldenek fenyőfát a Vatikánnak.

Szlovénia már egy évtizede minden évben felajánlott karácsonyfát a Szentszéknek, amely idén végül elfogadta a kis balkáni ország adományát.

A szlovén kormány 100 ezer euróra (36 millió forint) becsüli a vatikáni karácsonyfa-állítás és a kísérőrendezvények költségét. Ezen belül az 1 nagy és 42 kisebb fenyőfa megvásárlásának 40 ezer eurós (14,5 millió forintos) költségét a Szlovén Erdészeti Alapból fedezik.

A koronavírus-járvány miatt Ferenc pápa a megszokottnál szűkebb formában tartja meg a hagyományos karácsonyi misét. Arról, hogy hívők milyen formában vehetnek részt az idei szentestén az istentiszteleten, egyelőre a vatikáni sajtóhivatal nem közölt információkat.

Borítókép: a Vatikán karácsonyfájának felállítását nézi egy apáca a vatikánvárosi Szent Péter téren 2020. november 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!