Ország-világ

2020.07.07. 15:32

Sokat mobilozik? Így tarthat mértéket

Van, aki éjt nappallá téve telefonnal a kezében éli az életét.

Forrás: Shutterstock

Kezünkhöz nőtt és szinte ugyanolyan függőséget okoz, mint az alkohol vagy a cigaretta. A mobiltelefon megkönnyíti az életünket – de csak bizonyos határokon belül. Azokon túl már az egészségünkre és a társas kapcsolatainkra is kedvezőtlenül hat – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Persze arra senkit sem lehet biztatni, hogy hajítsa ki a telefonját, hiszen az okostelefon sok esetben rendkívül hasznos: amikor keresünk valamit a térképen, amikor azonnal válaszolni kell egy fontos e-mailre, vagy amikor a legszebb pillanatokat örökítjük meg. Véglegesen szakítani tehát nem kell, de jó lenne mértéket tartani. Hogyan?

Egyre több applikáció készül, amellyel azt mérhetjük, hogy mennyit használjuk naponta a telefonunkat, milyen gyakran emeljük fel mindenféle cél nélkül.

Sőt, az Instagram már külön funkcióval egészült ki, mutatva, mennyi időt töltünk a képek görgetésével. Meglepő és talán elkeserítő lesz az eredmény.

Mire kell a telefon?

Mielőtt a telefonunkért nyúlunk, minden esetben tegyük fel a kérdést: mire kell a kütyü? Felírni valami fontosat, emlékeztetőt vagy ébresztőt beállítani? Vagy csak újra csekkolnánk, mi történt a Facebookon, vagy hogy hányan lájkolták a képünket? Mondani sem kell, mely esetekben kell visszafogni magunkat. Rendszerezzük az applikációkat, hogy csak azokat lássuk minden alkalommal, amikor felvesszük a telefont, amelyek valóban fontosak. A térkép, az időjárás, az e-mail, a bank applikáció stb.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!