földrengés

2021.02.09. 16:00

Megérkezett Horvátországba a Tungsram izzókból álló adománya

Kedden megérkezett Horvátországba a Tungsram 5100 izzót tartalmazó, tízmillió forint értékű szállítmánya, amellyel Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megye földrengés károsultjait segítik.

A man walks past destroyed buildings in Petrinja on February 4, 2021. - More than a month ago, on December 29, 2020, the city of Petrinja was hit by a catastrophic earthquake measuring 6.4 on the Richter scale, forcing many people to leave their homes. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Denis Lovrovic

A szállítmánynak a horvát külügyminisztériumban tartott hivatalos átadásán Jörg Bauer, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: egyrészt büszkék rá, másrészt sajnálják, hogy második alkalommal kellett segíteniük a szomszédos országnak.

A Horvátországba eljuttatott energiatakarékos, kompakt izzók többsége, körülbelül 3500 darab lakossági, otthoni felhasználásra alkalmas, a többi intézmények, kórházak, iskolák és irodák világosítására.

A vállalat tavaly márciusban, a zágrábi földrengés után is útnak indított egy nagyobb szállítmányt,

amelyben 34 ezer izzót küldött. Bauer kiemelte: örülnek neki, hogy a

„sötét időkben egy kis világosságot és reményt tudnak nyújtani”

a földrengés károsultjainak. Zdenko Lucic horvát külgazdasági és fejlesztési államtitkár megköszönte az elnök-vezérigazgatónak a gyors segítséget.

Januárban a Mol Nyrt. felajánlásában 56 lakó- és szaniterkonténer is érkezett Petrinjára,

a magyar kormány pedig vállalta egy iskola és egy templom felújítását.

Több adomány érkezett továbbá a térségbe a magyarországi egyházak, illetve karitatív szervezetek és civilek felajánlásaiból, valamint a magyarországi horvátok országos önkormányzatának gyűjtéseiből. Az államtitkár reményének adott hangot, hogy a

Tungsram izzótestekkel világíthatják ki azt a templomot Zazina településen, és azt az általános iskolát Petrinjában, amelyet a magyar kormány újít fel.

December 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és 28 sérültje van,

az utórengések azóta is folyamatosak.

A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre, a helyreállítási munkálatok évekig is eltarthatnak. A horvát kormány január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Károlyváros (Karlovac) és Zágráb megye egyes részeit.

Borítókép: földrengés kárai Petrinjában / Illusztrációfotó / Denis Lovrovic / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!