szavazásértékelés

2020.09.17. 10:52

Jó hír: egyre többen helyesen hordjuk a maszkot

Alig fél évvel ezelőtt kevesen gondoltuk volna, hogy valaha az arcunkat eltakarva közlekedünk majd. A koronavírus azonban valamennyiünket rákényszerít erre. E heti szavazásunk alkalmával arra voltunk kíváncsiak, olvasóink jól hordják-e a maszkot.

Forrás: Shutterstock

Múlt héten a szakértő még arról beszélt, hogy bár jelentősen megnőtt a szájmaszkot használók aránya, de nagyon sokan még mindig nem megfelelően viselik. A kórokozó ugyanis a nyálcseppekhez tapadva „utazik”, és ezeket a maszk felfogja, tehát, valóban hatékony eszköze a vírus elleni védekezésnek. Ennek kapcsán tettük fel a kérdést olvasóinknak: jól hordják-e a maszkot.

A válaszokból kiderül:

a többség igyekszik másokra és magára is vigyázni,

a száját és az orrát is takarja a maszk. Toronymagasan nyert ez a válaszlehetőség, 77 százalék tette le a voksát a biztonság mellett. Ez azt mutatja, hogy olvasóink nagyrésze felelősségteljesen gondolkodik a vírushelyzet kapcsán. Ez a hozzáállás most fontosabb, mint valaha, hiszen a vírus második hulláma elkezdődött, a napi számok magasabbak, mint a márciusi első hullám idején.

Sokan tartanak a vírustól, és még többen félnek attól, hogy elveszítik munkájukat, megélhetésüket a járvány miatt. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarországnak működnie kell, ne engedjük, hogy a vírus megbénítsa az országot.

Ennek érdekében fontos, hogy hordjuk, és helyesen hordjuk a maszkot, hiszen zárt térben 80 százalékkal csökken a fertőzés aránya, ha a bent lévők közül mindenki felveszi a száját, orrát eltakaró védőviseletet.

Sajnos, az nem elegendő, ha csak a szánkat takarjuk el, ennek ellenére még mindig vannak, akik így viselik a védőeszközt. Olvasóink 13 százaléka szavazott úgy, hogy az orrát kint hagyja, mert úgy kényelmesebb.

Olyanok is vannak, akik beismerik: nem hordanak maszkot. Szerencsére ők vannak a legkevesebben – 10 százalék – és remélhetőleg hamarosan ők is belátják, hogy mindannyiunk érdeke ez a furcsa, új viselet.

Ön jól hordja a maszkot?

Másokra, magamra is vigyázok: a számat és az orromat is takarja. 77%

Az orromat kint hagyom. Így bár nem véd, de kényelmesebb. 13%

Nem hordok maszkot, szeretek veszélyesen élni. 10%

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!