Fotó: Shutterstock

Japánban él a legtöbb idős ember

A második leginkább elöregedett társadalom Olaszországé, a harmadik helyen Portugália áll.

Rekordszámú, 36,17 millió idős, vagyis legalább 65 éves ember él Japánban, ez 300 ezerrel több, mint egy évvel korábban – derül ki a kormány adataiból.

Az idősek Japán lakosságának 28,7 százalékát teszik ki, ami 0,3 százalékpontos emelkedést és szintén rekordot jelent a belügyekért és kommunikációért felelős minisztériumnak a Tisztelet az időseknek nap alkalmából bemutatott adatai szerint.

A második leginkább elöregedett társadalom Olaszországé, ott 23,3 százalék felett van az idősek aránya. A harmadik helyen Portugália áll 22,8 százalékkal.

A Nemzeti Populációt és Társadalmi Biztonságot Kutató Intézet becslései szerint 2040-re 35,3 százalékos lesz az idősek aránya Japánban.
A minisztérium szerint a 65 éves vagy annál idősebb japán férfiak száma 15,73 millió, míg a nőké 20,44 millió.

A nyugdíjas korú dolgozók aránya a tizenhatodik egymást követő évben emelkedett, az országban ugyanis egyre nagyobb a munkaerőhiány. A 8,92 millió dolgozó idősből 5,31 millióan férfiak, 3,61 millióan nők.

Az időseket, mintegy 1,26 millió főt leginkább a kis- és nagykereskedelemben foglalkoztatják, második helyen a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás áll 1,08 millióval.

Borítókép: illusztráció

A címvédő Ferencváros ismét legyőzte az Újpestet
Az FTC így már 57 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a bajnokságban.
Erdogan szerint Macronnak ellenőriztetnie kellene elmeállapotát
Párizs hazarendelte ankarai nagykövetét.
Elárulták a nők, milyen érzés az orgazmus
Mit élnek át a gyönyör közben? Most kiderül.
Két túrázó majdnem lezuhant egy hegyről, gyökerekbe kapaszkodtak
Egy nő és egy férfi indult el túrázni október 23-án, de mindketten megcsúsztak a sziklákon és majdnem lezuhantak a hegyről a sötétben. A rendőröknek és a tűzoltóknak köszönhetik az életüket.
Orban: Fontolgatjuk egy olyan intézkedés bevezetését, amely megtiltaná az éjszakai közlekedést