takarékos

2020.03.28. 19:48

Így tilos tárolni az élelmiszereket

Például rossz hőmérsékleten, fedő nélkül: most különösen fontos, hogy sokáig frissek maradjanak az ételek.

Forrás: Shutterstock

Mostanában még az is a szokottnál jobban megtölti a bevásárlókosarát, akinek eddig a napi közértbeszaladgálás az egyik kedvenc hobbija volt. Nem megyünk boltba, csak hetente kétszer, maximum a sarki pékhez, vagy inkább oda sem, magunk sütjük a kenyerünket. Vigyázunk magunkra, egymásra, hogy megfékezzük a járványt. Ám a felhalmozás – különösen a rutintalanoknál – könnyen élelmiszerpazarlásba fordulhat: ha ugyanis rosszul tároljuk a megvásároltakat, azok könnyen megromlanak, és a kukában végzik – írja a Mindmegette.

NEM A MEGFELELŐ POLCON TÁROLJUK

Arról már többször értekeztünk, hogy a fizika törvényeinek megfelelően, a hűtőben sem azonos a hőmérséklet mindenhol. Erre akkor, ha tömve van minden földi jóval, különösen érdemes odafigyelni. A vajat és a tojást a felső rekeszekbe tegyük, majd alá a csokit és a majonézt, ketchupot és az italokat. A felső polcon a sajt, a lekvár, a füstölt hús van jó helyen, középre a tejet, joghurtot, túrót, alulra mehetnek az érzékeny, romlandó ételek, például a hal vagy a húsok.

NEM FEDJÜK LE AZ ÉTELT

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy lustaságból fedő nélkül tett be valamit a hűtőbe. Ez, ha csak egy-két órától van szó, nem akkora probléma, ám, ha napokig áll a hűtőben, akkor előbb csak az íze megy tönkre, majd maga az étel is. Minden tartósabb egy-egy jól zárható dobozban, de ha ilyenből nem áll elég rendelkezésünkre, vagy egyszerűen nincs kedvünk ide-oda pakolászni az ételt, akkor fedjük le egy tányérral vagy alufóliával, esetleg szupertrendi szilikontetővel az edényünket.

NEM JÓ DOBOZBAN TÁROLJUK

A legjobb ez esetben is az üvegedény: könnyen és tökéletesen tisztítható, nem „eszi meg” a mosogatógép, mint a műanyag dobozokat, és egyből a mikró vagy a (hideg, és fokozatosan felmelegedő!) sütőbe rakható. A legkevésbé higiénikus, ha újrahasználjuk az elviteles dobozokat: ezeket arra találták ki, hogy az ételt minél tovább melegen tartsák, amíg célba nem ér, és el nem fogyasztjuk, de mivel hungarocelből készültek, nem lehet elmosni rendesen. Eggyel jobb, bár szintén nem a higiénia magasiskolája, ha üres és kimosott tejfölös/joghurtosdobozokat használunk ételtárolásra.

ELPAKOLJUK A FŐTT ÉTELT, MIELŐTT KIHŰLNE

Nem kifejezetten energiatakarékos, de élelmiszerbiztonságilag mégis jó megoldás, ha nincs időnk megvárni, míg a megfőzött ebéd teljesen lehűl, ha fedetlenül betesszük a hűtőbe. Ugyanis, ha órákig szobahőmérsékleten van, olyan kémiai folyamatok indulnak el benne, amitől tönkremegy, megsavanyodik, az egészségünkre is káros lehet a maradék.

ELŐRE RAKJUK A FRISSEN VÁSÁROLT DOLGOKAT

Előfordul, hogy a hűtő- vagy a kamrapolc sarkában találunk egy-egy felismerhetetlenségig összeaszott, barnás-zöldes színben úszó izét, ami valaha étel lehetett, ám megfeledkeztünk róla, és az csendben megszűnt fogyasztható lenni. Ezért praktikus, ha minden nagybevásárláskor, mielőtt bepakolnánk a frissen vett dolgokat, a régebbieket előbbre soroljuk, hogy hamarabb – időben – elfogyjanak. A régebbi gyümölcs, zöldség, bontott felvágottas tálca, sajt kerüljön felülre, a frissáru hátrébb.

NEM ZÁRJUK BE A FLAKONOK, DOBOZOK TETEJÉT

Mindenki nézzen be a hűtőjébe: ketchupos, mustáros majonézes flakonok teteje csukva? A felvágott műanyag tálcájának a fedele vissza van hajtva? Ha elszakadt – mert elszakad – a felvágott jól zárható dobozban várja, hogy felhasználják? A kemény sajtok zsírpapírba tekerve, a félkemények bedobozolva? Nem? Hát akkor gyorsan intézzük el, mert az oxigén csúnya dolgokra képes, még a hűtött térben is.

AZ IS HŰTJÜK, AMIT NEM SZABAD – ÉS FORDÍTVA

Paradicsom, dinnye, krumpli, hagyma, citrusok – nem valók a hűtőbe, kivéve, ha már meghámoztuk, félbevágtuk.

NEM JÓL ÁLLÍTOTTUK BE A HŰTŐ HŐMÉRSÉKLETÉT

A hűtőszekrényt mindenképpen 4, 4 fokra, vagy annál alacsonyabb hőfokra kell állítani, hogy megfelelő legyen a hűtés. Ha ugyanis a bűvös szám felett van a hőmérséklet, akkor az ételekben lévő baktériumok mennyisége akár 20 perc alatt is a duplájára nőhet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!