Jó tudni!

2020.08.31. 10:07

Ezt tartsa szem előtt, ha húst vásárol

A szín, a szag és az állag a legfontosabb. De mi még?

Forrás: Shutterstock

A hús a táplálkozás fontos részét képzi, hiszen nélkülözhetetlen tápanyagokkal látja el a testünket. A rossz minőségű hús fogyasztása azonban nem pozitív, hanem sokkal inkább negatív hatásokkal jár. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű húst vásároljuk, néhány fontos dolgot szem előtt kell tartanunk írja az Origo.

Aranyszabály, hogy ha húst vásárolunk, inkább ellenőrzött helyről, szakboltból tegyük. Ez az első dolog, amit tehetünk azért, hogy a lehető legjobb minőségű és legfrissebb hús kerüljön az asztalra.

Azért is jó, ha közvetlenül a hentestől vásárolunk és nem előre csomagolt húst veszünk, mert így magunk ellenőrizhetjük az érzékszervi jellemzőket.

Ilyen a szín, a szag és a textúra, vagyis az állag. Arról nem beszélve, hogy érdemes olyan hentest választanunk, akiben megbízunk, akit mindenki nagyon kedvel korrektsége és friss áruja miatt.

1. Vizsgáljuk meg a színt és a textúrát

A sertéshús egy rózsaszínes, világos húsfajta. Ha a színe egy kicsit szürkés, inkább ne vegyük meg. Ha a csontos karaj régebbi, beszürkülnek a csontok. A marhahúsnak sokkal élénkebb, sötétebb a színe, gumisabb az állaga.

A csirke nem tartható el olyan sokáig, mint a sertés. Élénk színű, gumisabb hús.

Ha régi a csirkehús, a csont elkezd feketedni. Ha pedig csirkemellfilét vásárolunk, és azt tapasztaljuk, hogy nem keményebb, tartósabb a hús, hanem inkább szétfolyik a kezünkben, akkor az a csirkehús már legalább 1-2 napos. Nagyon fontos, hogy a hús felülete nem lehet nyálkás, tehát ha ezt tapasztaljuk, semmiképp se vegyük meg.

Amikor fagyasztott húst vásárolunk, arra figyeljünk, hogy ne legyen sérült a csomagolás. Ha így van a fagyasztóban, akkor egy idő után elkezd kiszáradni.

2. Ellenőrizzük a szagot

Az egyik legjobb módszer a hús frissességének megállapítására, ha ellenőrizzük az illatát. Nem számít, milyen húst vásárolunk,

ha erős, csípős szagot tapasztalunk, semmiképp se vegyük meg!

A baromfihúsnak általában nincs erős szaga, kissé húsos illatot érezhetünk. De ha ennél erősebb, akkor valószínűleg a hús már nem friss.

3. Mindig nézzük meg a címkét

Ha csomagolt húst vásárolunk, mindig ellenőrizzük a címkét. Így nemcsak a frissességéről bizonyosodhatunk meg, hanem a hús eredetéről is.

Ha feltüntetik, érdemes ellenőrizni a hús minőségét, a színhústartalmat és természetesen azt, hogy mennyi tartósítószert és egyéb adalékanyagot tartalmaz. Persze ne felejtsük el megnézni a húst sem!

Fontos, hogy a csomagban ne legyen véres, nyálkás víz. Illetve a színét is ellenőrizhetjük, ha a szagát nem is. Ám ha egy mód van rá, inkább friss húst vásároljunk, mint csomagoltat.

4. A darált hússal óvatosan

Darált húst tényleg csak a leginkább megbízható helyről vásároljunk. Amennyiben tehetjük, inkább vegyünk egész húst, aztán daráljuk le otthon. Ha ez nem kivitelezhető, akkor kérjük meg az eladót, hogy az általunk kiválasztott húst darálja le – lehetőleg a szemünk előtt.

A megfelelő minőségű hús kiválasztása nemcsak az ételeinket teszi finomabbá, de az egészségünkre is hatással van.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!