egészségesebb

2021.04.03. 17:50

Dobja el a pizsamát! 5+1 ok, hogy inkább meztelenül aludjon

A legtöbb ember pizsamában vagy kényelmes hálóruhában hajtja álomra a fejét, amely számára komfortérzetet biztosít, viszont az egészségre nincsen túlzottan jó hatással. Bár sokan félnek szembenézni saját testükkel, most elárulunk néhány okot, miért jó mégis meztelenül tölteni az éjszakát.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Az emberek nagy része el sem tudja képzelni, hogy ruha nélkül, meztelenül aludjon éjszaka. Legfeljebb akkor dobják el a pizsamájukat, amikor annyira meleg van nyáron, hogy nem viselnek el magukon semmilyen ruhaneműt. Pedig több kutatás is bebizonyította, hogy rengeteg jótékony hatása van annak, ha az ember meztelenül alszik – írja a life.hu.

1. Javítja az alvás minőségét

A test hőmérséklete elalváskor csökken és csak akkor emelkedik meg, amikor felébredünk. Az alvás abban az esetben nem lesz pihentető, ha a hőmérséklet csökkenést megzavarjuk azzal, hogy pizsamával, hálóruhával fedjük el éjszakára a testünket.

Ha túl sok vagy meleg ruha van rajtunk, a testhőmérséklet csökkenés nem következik be, így álmatlanul forgolódunk egész éjszaka és többször izzadtan ébredhetünk az éjszaka közepén.

A meztelenül alvás azonban hagyja, hogy zavartalanul menjen végbe a természetes hőváltozás.

2. Öregedésgátló hatása van

A szervezetünkben éjszaka termelődik az úgynevezett melatonin hormon, amely amellett, hogy segíti a test regenerálódását, öregedésgátló hatással bír. Amennyiben alacsony hőmérsékleten, meztelenül alszunk, a szervezet minél többet termel ebből a hormonból, így sokáig megőrizhetjük a fiatalságunkat.

3. Elősegíti a fogyást

Amennyiben az éjszaka folyamán testünk hőmérsékletét alacsonyan tartjuk, arra ösztönözzük a testünket, hogy hőt termeljen, amivel pedig kalóriát égetünk el alvás közben. Ez a folyamat felpörgeti az anyagcserét, ami pedig elősegíti a fogyást.

A testhőmérséklet csökkenésével a szervezet kortizol szintje is helyreáll, aminek köszönhetően nemcsak karcsúbban, hanem energikusabban és boldogabban is ébredhetünk reggel.

Fotó: Shutterstock

4. Egészségesen tartja a nemi szerveket

Az intim testtájak egész nap meleg, nedves környezetben vannak a bugyinak, alsónadrágnak köszönhetően, amely elősegíti a baktériumok és a fertőzések kialakulását. Ennek elkerülése érdekében érdemes éjszakára szabadon hagyni az intim testtájakat. A nők esetében ez segíti a hüvelyflóra regenerálódását, valamint megakadályozza a betegségek kialakulását.

A férfiak szempontjából is előnyös a ruha nélkül alvás, pláne, ha gyermeknemzés előtt állnak, ugyanis növeli a spermiumok számát.

A ruha és szűk alsónadrág viselése ugyanis túlmelegíti a heréket, amelyeknek alapvetően alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy a spermiumok mennyisége és minősége megfelelő legyen.

5. Növeli a szexuális együttlétek számát

A ruha nélküli alvás a szexuális életünkre is nagyon jó hatással van. A meztelen test gyakori látványa és a sűrű testi érintés növeli a szexuális együttlétek számát. Ezen felül pedig serkenti az oxitocin nevű boldogsághormon termelését a szervezetben. A meztelen alvás ezek mellett nyugtató hatással is bír, stresszcsökkentő, valamint növeli a libidót.

6. Növeli az önbizalmat

A legtöbb esetben ruhában látjuk viszont magunkat, pedig a legjobb önbizalom növelő, ha minél több alkalommal vállaljuk a meztelen testünket.

Az első pár alkalommal biztosan szokatlan, de később sokat segít abban, hogy reális képet kapjunk önmagunkról.

Ha éjszakára megszabadulunk a ruháktól, akkor kikerülhetetlen, hogy lássuk a testünket teljes valójában, ami idővel azt eredményezi majd, hogy elfogadjuk és megszeretjük magunkat a hibáinkkal és a tökéletlenségeinkkel együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!