ez az eredeti

2020.10.27. 13:20

Az Alvásszövetség szerint a téli időszámítást lenne célszerű megtartani

A szövetség szerint a téli időszámítást kell megtartani, mert az határozza meg évmilliók óta az élővilág működését.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tetiana Volkonska

G. Németh György, a szövetség elnöke kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy a téli az eredeti időszámítás, ezért nem lenne jó megzavarni a nyárival.

Télen a nyári időszámítással ráadásul még sötétben kezdődne a tanítás, ami szintén nem lenne szerencsés

– tette hozzá.

Az elnök szerint az óraátállítás megzavarja a nappalok és éjszakák váltakozásához alkalmazkodást, ami hozzájárul ahhoz, hogy az egyébként is rosszul alvó emberiség még rosszabbul aludjon.

Az Alvásszövetség elnöke korábban kijelentette: Az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet bennünket, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb élettani, egészségügyi szempontból: évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

Mint ismert, az Európai Unió 2021-től eltörli az óraátállítás kötelezettségét, ami azt jelenti: ezt követően az egyes tagállamok, így Magyarország is saját maguk dönthetik el, melyik időszámítást kívánják megtartani, melyik időzónába szeretnének tartozni. A magyar kormány egyelőre még nem foglalt állást az ügyben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!